Η αποφασιστικότητα του Αλέξανδρου κληροδότησε στην ανθρωπότητα και τον μύθο του Γόρδιου Δεσμού, αλλά η απαράμιλλη ιστορική γοητεία του κληροδότησε σε μας τους νεοέλληνες, ένα διαφορετικό γόρδιο δεσμό, που δεν επιδέχεται κόψιμο με το σπαθί.
Υποτίθεται ότι όλες οι εμπλεκόμενες δυνάμεις κινούνται προς μια συνισταμένη λύση.
Η Ελλάδα, που πιέζεται αφόρητα από Αμερικανούς, ΝΑΤΟ και Ε.Ε., αφενός θέλει να αποτινάξει την πίεση, αφετέρου να εγγράψει μια ιστορική «επιτυχία». Είναι δεδομένο, ότι αν το πρόβλημα «λυθεί», και με τη συνδρομή της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός θα επαίρεται στα προεκλογικά μπαλκόνια, ότι ένα πρόβλημα που οι άλλοι στάθηκαν ανίκανοι να επιλύσουν για 25 χρόνια, το «έλυσε» η κυβέρνησή του!
Παρά τη διπλωματική κινητικότητα, ο γόρδιος δεσμός παραμένει, και η λύση δεν φαίνεται να αχνοφέγγει στον ορίζοντα.
Από τα ονόματα που κυκλοφορούν («Βόρεια Μακεδονία», «Άνω Μακεδονία» και «Νέα Μακεδονία»), το τρίτο μόνο είναι εκείνο που μπορεί να αποσοβήσει ενδεχόμενες μελλοντικές περιπλοκές.
Παράλληλα στο Σύνταγμα γείτονος υπάρχουν αλυτρωτικά άρθρα για την μεταβολή των συνόρων, και την προστασία των «μακεδονικών» μειονοτήτων σε γειτονικές χώρες – δηλαδή στην Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, και πρωτίστως την Ελλάδα!
Το νεοσύστατο κράτος με την κλεμμένη, ψευδεπίγραφη εθνικότητα, έχει γενέθλια διακήρυξη την «απελευθέρωση» ομοεθνών του, άρα την μελλοντική κατοχή εδαφών όμορων χωρών.
Μάλλον είναι μοναδικό δείγμα εθνικιστικής θρασύτητας και επιθετικότητας, στο παγκόσμιο σύστημα.
Στην Ελλάδα έχει αρχίσει ήδη η συζήτηση και… οι προτάσεις ονοματοδοσίας, όπως – καλώς – κάνουν ειδικοί επιστήμονες και – κακώς – μη ειδικοί δημοσιολογούντες.
Ωστόσο σε κοινωνικό επίπεδο διακρίνεται ήδη ένας παλιός διαχωρισμός.
Από την άλλη, οι φωνασκούντες κήρυκες το εθνομηδενισμού, οι άνθρωποι της νέας εποχής, που πιστεύουν ότι «η Δημοκρατία της Μακεδονίας» έπρεπε να είχε αναγνωριστεί «χθες». Προσάπτουν εθνικισμό σε κάθε Έλληνα που θυμώνει με την ιστορική λαθροχειρία, αλλά παραμένουν αδιάφοροι, ή μεγάθυμοι, στο θηριώδη αλυτρωτισμό των γειτόνων.
Τις όποιες δυσλειτουργίες για τη βραδύνουσα λύση, τις επιρρίπτουν μόνο στην ελληνική πλευρά, στην οποία προσάπτουν μόνο λάθη – όπου ως λάθη θεωρούνται οι ελληνικές αντιδράσεις
- που δεν επέτρεψαν στα Σκόπια να έχουν ως σημαία το αστέρι της Βεργίνας,
- όπου δεν θα επιτρέψουν στα Σκόπια να εποφθαλμιούν γειτονικά εδάφη,
- όπου δεν θα επιτρέψουν τα βιβλία της Ιστορίας και της γεωγραφίας να θεωρούν νυν ελληνικές περιοχές ως κατεχόμενες από… τους Έλληνες,
- όπου δεν θα επιτρέψουν να θεωρείται η Θεσσαλονίκη ως σκοπιανό λιμάνι υπό κατοχή!
Η άρνηση της Ελλάδας ως τώρα να αναγνωρίσει τα Σκόπια ως «Μακεδονία», μόνο θετικά αποτελέσματα είχε για μας.
Το όνομα δεν είναι παίξε γέλασε, δεν είναι εθνικισμός και οίηση εκλεκτής φυλετικής καταγωγής, όπως το ερμηνεύουν ορισμένοι.
Το όνομα αφορά στη μελλοντική ειρηνική συμβίωση της περιοχής και την αυθυπαρξία της χώρας μας.
Του Γιάννη Σιδέρη
liberal.gr