[ccpw id="136103"]

Η ιστορία της εταιρείας Theon Sensors με το Δημόσιο, τα αντισταθμιστικά ωφελήματα και οι στενές σχέσεις με ΠΑΣΟΚ και Καμμένο

Η βράβευση των ισχυρότερων εταιρειών στον τομέα των διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών, που έγινε από τον αρμόδιο υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, είχε φέτος πανηγυρικό χαρακτήρα.
Αιτία το γεγονός ότι στις 20 Δεκεμβρίου ψηφίσθηκε από το Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο που προώθησε η κυβέρνηση για την ίδρυση ελληνικού διαστημικού οργανισμού.
Η εκδήλωση της ετήσιας βράβευσης του SiCluster έλαβε χώρα στις 8 Δεκεμβρίου στον χώρο του α2-innohub. Ανάμεσα, ωστόσο, στις εταιρείες που βραβεύθηκαν ήταν και μια γνώριμη της κυβέρνησης.
Πρόκειται για τη Theon Sensors, η οποία απέσπασε το βραβείο για τον υψηλότερο κύκλο εργασιών μεσαίας επιχείρησης. 
Είναι συμφερόντων του Κρίστιαν Χατζημηνά, οι απόψεις και οι προτάσεις του οποίου χαίρουν της ιδιαίτερης εκτίμησης του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Πάνου Καμμένου, ενώ και ο ίδιος ο επιχειρηματίας στάζει μέλι για τον υπουργό Aμυνας.
Τώρα, απ’ ό,τι φαίνεται, ανακάλυψε την επιχειρηματική γοητεία του τελευταίου και ο Ν. Παππάς. 
Εξάλλου, είναι γνωστό το γεγονός ότι τα συμφέροντα του κ. Χατζημηνά επικεντρώνονται αυτό το διάστημα στη διαχείριση Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων (Α.Ω.) που σχετίζονται με την αναβάθμιση των F-16 από τη Lockheed Martin.
Μια αναβάθμιση που μπορεί να φτάσει τα 2,5 δισ. ευρώ μαζί με τα Α.Ω. και, απ’ ό,τι φαίνεται, βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωσή της. 
Επίσης, η Lockheed Martin είναι η εταιρεία η οποία ανέλαβε και την αναβάθμιση των P3-Orion, η οποία κόστισε 500 εκατ. ευρώ, ενώ η Theon Sensors ήταν η εταιρεία που είχε προμηθεύσει τον Ελληνικό Στρατό μέσω των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων με 1.950 διόπτρες νυκτός, αντί του ποσού των 17 εκατ. ευρώ.
Η εν λόγω σύμβαση είχε προκαλέσει ουκ ολίγες αντιδράσεις στους κόλπους του πολιτικού κόσμου, σε ό,τι αφορά τόσο το τελικό κόστος στο οποίο ανήλθε όσο και την επιχειρησιακή δυνατότητα των εν λόγω διοπτρών, μια και το όλο project είχε ξεκινήσει να τρέχει αρκετά χρόνια νωρίτερα.
ΝΕΟΙ… ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ
Κάπως έτσι, στην αλυσίδα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του κ. Χατζημηνά, που ξεκίνησαν την εποχή των… παχιών αγελάδων του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ και συνεχίζουν να γνωρίζουν μεγάλες πιένες επί Πάνου Καμμένου, ανοίγονται πλέον και… διαπλανητικοί ορίζοντες για τον ίδιο και τις εταιρείες του, με την κυβέρνηση να τον… επιβραβεύει και στο συγκεκριμένο μέτωπο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο HellasSAT4, o ελληνικός δορυφόρος ο οποίος αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία και κατασκευάστηκε από τη Lockheed Martin, είναι έτοιμος, απεστάλη στις ΗΠΑ για περιβαλλοντικούς ελέγχους και αναμένεται να εκτοξευθεί το καλοκαίρι του 2018.
Στην ίδια εκδήλωση βραβεύτηκαν, ακόμα, η Terra Spatium, η οποία έλαβε την πρώτη θέση για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση του κύκλου εργασιών, και η εταιρεία Prisma Electronics, η οποία κατέκτησε την 1η θέση στην κατηγορία των εξαγωγών, καθώς παρουσίασε την υψηλότερη ανάπτυξη εξαγωγών μεταξύ των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.
Αυτές οι δύο εταιρείες είναι γνωστές, μεταξύ άλλων, και για την σύνδεσή τους με την Ordtech Hellas, εταιρεία συμφερόντων του Β. Παπαδόπουλου (σ.σ.: ο εκπρόσωπος στη γνωστή συμφωνία για την πώληση 300.000 βλημάτων στη Σαουδική Αραβία).
Η εταιρεία του Βασίλη Παπαδόπουλου μαζί με την Terra Spatium και την Prisma Electronics ανέπτυξαν από κοινού και κατασκεύασαν ένα Μη Επανδρωμένο Εναέριο Σύστημα, το «ΤΑΛΩΣ», το οποίο παρουσίασαν τον περασμένο Απρίλιο. Βραβεία έλαβαν, επίσης, οι εταιρείες EMTech, Heron Engineering, W e a s i c M i c r o e l e c t r o n i c s , Geomatics, Space Hellas, European Dynamics και MaP.
*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ,29/12/2017

Πηγή