[ccpw id="136103"]

Αναδημοσίευση από: voria.gr

H χρονιά που ξεκινά σήμερα δεν αναμένεται να είναι ευθύγραμμη όπως η απελθούσα καθώς στη διάρκειά της αναμένονται κρίσιμες εξελίξεις σε τομείς.
Του Νίκου Ηλιάδη
Θα είναι έτος εκλογικό το 2018; Το ερώτημα δεν υπαγορεύεται από κάποια επαγγελματική διαστροφή. Απορρέει από μια σειρά παραμέτρους καθώς και γεγονότα που αναμένεται να συμβούν εντός του έτους. Κατ’ αρχάς προηγήθηκαν δύο εκλογικά… άνυδρα χρόνια, χωρίς να στηθούν κάλπες, πράγμα σπάνιο για τα εγχώρια δεδομένα. Από τις 17 εκλογικές αναμετρήσεις κατά την περίοδο μετά τη μεταπολίτευση μόνον τρεις (1981, 1989, 2004) δεν ήταν πρόωρες.
Επιπλέον, η χρονιά η οποία ξεκινά σήμερα δεν αναμένεται να είναι ευθύγραμμη όπως η απελθούσα καθώς στη διάρκειά της αναμένονται κρίσιμες εξελίξεις σε σημαντικούς τομείς, κυρίως της Οικονομίας και των Εθνικών Θεμάτων.
Στον τομέα της Οικονομίας, έως τον Απρίλιο θα έχουν αποσαφηνιστεί μια σειρά ζητήματα σχετικά με την πορεία της χώρας μετά την ολοκλήρωση, τον Αύγουστο, της τρέχουσας δανειακής σύμβασης. Θα έχει φανεί έως τότε εάν η Ελλάδα πέτυχε τους δημοσιονομικούς στόχους του τρίτου μνημονίου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα απαιτηθούν νέα σκληρά μέτρα, πέραν όσων έχουν ήδη ψηφιστεί και θα εφαρμοστούν σταδιακά από τις αρχές του 2019 (μείωση αφορολόγητου ορίου και συντάξεων). Επίσης, θα έχει αποσαφηνιστεί η στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εάν δηλαδή και με ποιο ρόλο θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Από αυτό το τελευταίο θα εξαρτηθεί και η πορεία των συζητήσεων για την ελάφρυνση του χρέους οι οποίες αναμένεται να εισέλθουν σε ουσιαστική φάση μετά τον Αύγουστο.
Παράλληλα, η κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειριστεί πολιτικά τις κοινωνικές αντιδράσεις για τους πλειστηριασμούς οι οποίοι αναμένεται να πολλαπλασιαστούν, αλλά και πιθανές εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα ο οποίος θα υποβληθεί σε νέα δοκιμασία αντοχής το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Με βάση τις εξελίξεις στον τομέα της Οικονομίας τα πιθανά εκλογικά σενάρια είναι τρία:
1. Εφόσον η κυβέρνηση πετύχει την «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια δεν αποκλείεται να επιχειρήσει να κεφαλαιοποιήσει την επιτυχία της με προσφυγή στις κάλπες είτε τον Ιούνιο, είτε στις αρχές του φθινοπώρου. Αυτό θα το αποφασίσει ο Αλέξης Τσίπρας συνυπολογίζοντας τότε και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων.
2. Ενδέχεται, όμως να θελήσει να χτίσει πάνω σε μια τέτοια επιτυχία, ευελπιστώντας σε ένα καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα στην περίπτωση που οι εκλογές πάνε για την άνοιξη του 2019.
3. Εάν τα πράγματα εξελιχθούν άσχημα τότε ο πρωθυπουργός θα σκεφτεί πιθανότατα να κάνει εκλογές προς το τέλος του χρόνου, στοχεύοντας σε μία αξιοπρεπή εκλογική ήττα, προκειμένου να μην χρεωθεί εκείνος την πρόωρη εφαρμογή των ήδη ψηφισθέντων μέτρων ή ακόμη κι ένα πιθανό τέταρτο μνημόνιο.
Παράγοντας ο οποίος ενδέχεται να οδηγήσει σε εκλογές είναι και το εθνικό θέμα της ονοματολογικής διαφοράς με τα Σκόπια. Το ζήτημα έχει ανοίξει, με τον διεθνή παράγοντα να ασκεί πιέσεις και προς τις δύο πλευρές προκειμένου να βρεθεί λύση μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους ώστε στη σύνοδο του Ιουλίου η FYROM να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Η λύση, στην καλύτερη περίπτωση, θα αφορά σύνθετη ονομασία η οποία θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία». Η προοπτική αυτή δείχνει να διασπά την κυβερνητική πλειοψηφία καθώς ο Πάνος Καμμένος δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε κάτι τέτοιο.
Βεβαίως, με δεδομένο ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει διαπρέψει στο άθλημα της πολιτικής κωλοτούμπας, ουδείς μπορεί να αποκλείσει στο τέλος το ενδεχόμενο να αλλάξει στάση, έστω με το πρόσχημα κάποιας ενδεχόμενης σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η οποία θα επιβεβαιώσει την εθνική γραμμή όπως έχει χαραχθεί από το 2008, με αφορμή τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Ωστόσο, εάν αυτό δεν συμβεί τότε ο πρωθυπουργός ίσως αναγκαστεί να συρθεί σε εκλογές δεδομένου ότι η αντιπολίτευση δεν φαίνεται διατεθειμένη αυτή τη φορά να βάλει πλάτη σε περίπτωση που παραμείνει το κυβερνητικό ρήγμα.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση, επιδίωξη του Αλέξη Τσίπρα είναι οι εκλογές να πάνε όσο γίνεται αργότερα, μέσα στο 2019, καθώς αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ δημοσκοπικά υπολείπεται της ΝΔ. Άρα, ο πρωθυπουργός δεν έχει κανέναν λόγο να προκηρύξει εκλογές τις οποίες πιθανότατα θα τις χάσει. Εκτός εάν στη διάρκεια του χρόνου υπάρξουν ευρήματα δημοσκοπικής κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που με τα σημερινά δεδομένα δεν δείχνει πιθανόν.
Εάν έτσι κυλήσουν τα πράγματα, δηλαδή εάν ο πρωθυπουργός καταφέρει να περάσει αλώβητος τις Συμπληγάδες της Οικονομίας και των Σκοπίων τότε το πιθανότερο είναι να προκηρύξει εκλογές τον Μάιο του 2019, ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές. Ελπίζοντας ότι η δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων θα κατευθυνθεί κυρίως προς την ευρωπαϊκή κάλπη.

Πηγή