[ccpw id="136103"]

Ήταν 24 Απριλίου του 1915 όταν μπήκε σε εφαρμογή το σχέδιο του αφανισμού των Αρμενίων με τη σύλληψη 300 περίπου επιφανών ανδρών στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίοι εκτελέστηκαν το ίδιο βράδυ.


Η 24η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Μνήμης για την Αρμενική Γενοκτονία και τιμάται κάθε χρόνο από την Αρμενική διασπορά.

Η συστηματική εξόντωση των Αρμενίων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας η οποία έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου είναι η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα. 

Η Γενοκτονία των Αρμενίων πραγματοποιήθηκε παράλληλα και με τον ίδιο τρόπο και με τις γενοκτονίες σε βάρος και των άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δηλαδή, των Ελλήνων και των Ασσυρίων.

Ήταν μια προμελετημένη και συστηματική εκστρατεία, για την εξόντωση ολόκληρων λαών ως επακόλουθο της ρητής απόφασης των Νεότουρκων για επίλυση του εθνικού προβλήματος «καθαρότητας» των οθωμανικών εδαφών, μέσω του φυσικού αφανισμού των ντόπιων εθνοτήτων, την υποχρεωτική εκδίωξη όσων επιβιώσουν και τον βίαιο εξισλαμισμό όσων παραμείνουν.

Κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα, πάνω από ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι, δηλαδή το 80% του πληθυσμού της Δυτικής Αρμενίας, χάθηκε.

Το μεγαλύτερο ποσοστό σκοτώθηκε βίαια και ένα ακόμη μεγαλύτερο εκτοπίστηκε από την πατρίδα του. Καμία διάκριση δεν γινόταν μεταξύ ανδρών, γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων.

Οι σφαγές, η κακοποίηση και οι βιασμοί γίνονταν σε ημερήσια διάταξη, καθώς οι Αρμένιοι σε όλα τα μήκη και πλάτη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έπρεπε να εξαφανιστούν, στο πλαίσιο του δόγματος του «παντουρκισμού».

Σήμερα, στη χώρα μας κατοικούν περίπου 40000 Αρμένιοι οι οποίοι ήρθαν μετά τις διώξεις της γενοκτονίας αλλά και οικονομικοί μετανάστες, οι οποίοι άρχισαν να φτάνουν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκουν, πρόκειται για Αρμένιους, που έχουν αφομοιωθεί από την ελληνική κοινωνία, ωστόσο κρατούν τις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα της χώρας τους.

Ταυτόχρονα όμως αγωνίζονται επίμονα, σοβαρά και με στρατηγική με τους ανά τον κόσμο Αρμένιους για την αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Ο αγώνας τους αυτός θα πρέπει να παραδειγματίσει και εμάς τους Έλληνες για να αναδείξουμε και να προωθήσουμε και το δικό μας δίκαιο αίτημα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων αλλά και όλων των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Σε μια περίοδο αυξημένης τουρκικής προκλητικότητας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο η ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων στις 24 Απριλίου καθώς και η ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου πρέπει να μας βρει, ως Έθνος, περισσότερο ενωμένους και αποφασισμένους παρά ποτέ. Η διχόνοια, η μεμψιμοιρία και η μιζέρια αποτελούν πολύ κακούς οδηγούς ιδιαίτερα τούτην την δύσκολη περίοδο που διανύουμε.

Με σύνεση και εθνική ενότητα, επαγρύπνηση και αποφασιστικότητα, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τη διαρκώς αυξανόμενη τουρκική αλαζονεία και επιθετικότητα.

Η διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας του Ελληνισμού στο σύνολό του απαιτεί διαρκείς αγώνες.

Οι προκλήσεις αλλά και οι μεγάλες δυσκολίες είναι μπροστά μας. Μην επιτρέψουμε να πληγώσουν και άλλο τον Ελληνισμό και την Ελλάδα.

Της Βάσως Κόλλια
liberal.gr

Πηγή