[ccpw id="136103"]

Τρεις στόχους είχε να εκπληρώσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με το μεγάλο ταξίδι του στην Ουάσινγκτον.

Πήρε μαζί του και τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη ο οποίος τελικά περιορίσθηκε σε ορισμένα χρήσιμα ραντεβού για να μάθει τα κατατόπια και τους ανθρώπους εκεί ενόψει της, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μετακίνησής του στην Παγκόσμια Τράπεζα, στη θέση του Χρήστου Παπουτσή.

Οι τρεις στόχοι του Ευκλείδη Τσακαλώτου ήταν απλοί:

1. Έπρεπε να επιστρέψει στην Αθήνα έχοντας στον χαρτοφύλακά του τον συγκεκριμένο Μηχανισμό για την μόνιμη διευθέτηση του Ελληνικού Χρέους που θα ισοδυναμούσε με «απομείωση» ή «μερικό κούρεμα».

2. Έπρεπε να γυρίσει στην Αθήνα έχοντας στον χαρτοφύλακά του τον συγκεκριμένο Μηχανισμό Μεταμνημονιακής Εποπτείας που σε τίποτα δεν θα έμοιαζε με την μνημονιακή επιτήρηση και τις τριμηνιαίες επιθεωρήσεις της Τρόικας.

3. Έπρεπε να επιστρέψει στην Αθήνα έχοντας ξεκαθαρίσει –κατά προτίμηση περιορίσει στο μηδέν- τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Ελληνικό Πρόγραμμα.

Τελικά, ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα φορέσει γραβάτα ούτε θα ταξιδέψει μέχρι το Καστελόριζο για να ανακοινώσει το τέλος των Μνημονίων.


Από τους τρεις στόχους επετεύχθη μόνον ο τρίτος:

· Ξεκαθάρισε ο ρόλος του ΔΝΤ.

Στο εξής –και αυτό θα φανεί τον Μάιο στην 4η αξιολόγηση- ο ρόλος του Πόουλ Τόμσεν θα είναι καθοριστικός. 

Στο εξής, το ΔΝΤ θα κάθεται στην κορυφή του τραπεζιού των διαπραγματεύσεων.

Δύο άνθρωποι στάθηκαν εμπόδιο στην αποστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

1. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Ο Όλαφ Σολτς δήλωσε στο Washington Group ότι δεν είναι έτοιμος να πάρει οριστικές αποφάσεις. Ζητούσε διαρκώς αναβολές και παρατάσεις, γιατί πιέζεται πολιτικά από τους συντηρητικούς κυβερνητικούς του εταίρους, ενώ έχει μπροστά του τον Γολγοθά των εκλογών στη Βαυαρία.

Επιπλέον, η Γερμανία δεν μπορεί να συναινέσει σε περαιτέρω ρύθμιση του ελληνικού χρέους χωρίς μια συμφωνία, ένα κείμενο με όρους και προϋποθέσεις, με εποπτεία, προαπαιτούμενα, milestones και συμβατικά benchmarks.

2. Ο Πόουλ Τόμσεν. Η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να συμμετάσχει σε πρόγραμμα χωρίς γενναία ρύθμιση του χρέους. Ο Πόουλ Τόμσεν προειδοποίησε ότι για να συμμετάσχει το ΔΝΤ σε πρόγραμμα πρέπει να κάνει «τουλάχιστον μία αξιολόγηση». Εφόσον οι Ευρωπαίοι δανειστές θέλουν η Ανάλυση Βιωσιμότητας του Χρέους DSA του ΔΝΤ να συμπίπτει με την αντίστοιχη ανάλυση της ΕΚΤ και της Ευρ. Επιτροπής, τον κυρίαρχο ρόλο στην επόμενη 4η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα τον έχει ο ίδιος ο Πόουλ Τόμσεν, ο οποίος μάλιστα θα έχει ειδική συνάντηση για την Ελλάδα με την Κριστίν Λαγκάρντ σήμερα.

Η ελληνική αποστολή στην Ουάσιγκτον δεν πέτυχε τον στόχο της.

Την ερχόμενη Πέμπτη, το τιμόνι θα ξαναπάρει ο Αλέξης Τσίπρας που θα στήσει το κόκκινο χαλί και με κάθε επισημότητα θα ανοίξει την Ολομέλεια της Βουλής για να προσπαθήσει να πείσει τον Ζαν Κλώντ Γιούγκερ να κηρύξει αυτός το τέλος των Μνημονίων.

Μόνο που ο Γιούγκερ ποτέ δεν παίρνει αποφάσεις χωρίς να ρωτήσει πρώτα την Κυρία του Βερολίνου….

Του Χρήστου Ν. Κώνστα
liberal.gr

Πηγή