hugo_petitjean – pixabay

Έντονη εσωκομματική κόντρα ανάμεσα στον Νίκο Βούτση και τον Αλέξη Τσίπρα έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες του liberal. Αφορμή για την πολιτική διένεξη ανάμεσα στον πρόεδρο της Βουλής και τον πρωθυπουργό αποτελεί ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών αλλά το… 2019. Δηλαδή το πότε θα γίνουν όχι με διαφορά έτους αλλά με διαφορά ολίγων μηνών.

Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Από: liberal.gr

Ουσιαστικά πρόκειται για μια κόντρα που λαμβάνει ως δεδομένο ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα καταφέρει το προσεχές διάστημα:

1. Να ξεπεράσει τα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε η ίδια με τα εθνικά θέματα και με το Σκοπιανό, το οποίο έχει δημιουργήσει ενδοσυγκυβερνητικούς τριγμούς.

2. Να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στην οικονομία και την καθημερινότητα, κυρίως δε αυτά που αγγίζουν την ασφάλεια και ταλανίζουν τους πολίτες.

3. Να υπερβεί τις αντιθέσεις και τις αντιδράσεις σχετικά με την πορεία προς την έξοδο από το μνημόνιο καθώς και τις πιέσεις που ασκούν οι δανειστές και που αγγίζουν θέματα όπως το αφορολόγητο και οι συντάξεις.

Με λίγα λόγια πρόκειται για μια κόντρα που επί της ουσίας στηρίζεται στην ελπίδα και την αισιοδοξία ότι η σημερινή κυβέρνηση θα αλλάξει χρόνο και ο Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου το 2019 ενώ ο Νίκος Βούτσης στην προεδρία της Βουλής.

Όπως και αν έχει πάντως στελέχη που γνωρίζουν το εσωκομματικό παρασκήνιο υποστηρίζουν ότι «το δόγμα Βούτση και το δόγμα Τσίπρα βρίσκονται σε πλήρη σύγκρουση», εξηγώντας ταυτόχρονα ότι η συγκεκριμένη σύγκρουση έχει βαθύτερες ρίζες. Μάλιστα αναφέρουν ότι αυτή η υπόθεση αποτελεί ουσιαστικά αφορμή για μια πολιτική… μονομαχία των δύο πλευρών με φόντο (και) την επόμενη μέρα των εκλογών (όποτε και αν αυτές γίνουν).

Συγκεκριμένα, ο κ. Βούτσης εκτιμά (και το έχει πει και δημόσια σε συνέντευξή του στις 2 Απριλίου) ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ωφεληθεί περισσότερο αν οι ευρωεκλογές συμπέσουν μαζί με τις εθνικές. Δηλαδή, να γίνουν διπλές εκλογές τον Μάιο του 2019. Με αυτό διαφωνεί πλήρως ο πρωθυπουργός και μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι ακριβώς την ίδια ημέρα ο Α. Τσίπρας στη συνεδρίαση τότε του υπουργικού Συμβουλίου είχε στείλει μήνυμα προς τον Ν. Βούτση: «Και τέλος της θητείας μας είναι το φθινόπωρο του 2019, ούτε καν οι ευρωεκλογές του 2019. Γιατί ακούω διάφορες κουβέντες, διάφορες σκέψεις».

Η φράση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, έφτασε στα αυτιά του κ. Βούτση και έκτοτε οι σχέσεις των δύο ανδρών δείχνουν λίγο… παγωμένες.

Το δόγμα Τσίπρα και η Φ. Γεννηματά

Ο Α. Τσίπρας φέρεται να προκρίνει (πάντα αν δεν υπάρξει κάποιο ατύχημα) την επιλογή να γίνουν διπλές εκλογές (αυτοδιοικητικές – εθνικές) το φθινόπωρο του 2019. Γιατί; Επειδή εκτιμά ότι με αυτόν τον τρόπο θα διεμβολίσει το ΠΑΣΟΚ και γενικότερα τον χώρο της κεντροαριστεράς. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, από την στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει ισχυρούς αυτοδιοικητικούς παράγοντες, ο Α. Τσίπρας εξετάζει το ενδεχόμενο να στηρίξει στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Με αυτόν τον τρόπο θα επιχειρήσει να δείξει στους πολίτες, εμπράκτως, την στροφή του προς το κέντρο (όπου υπάρχει μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων), πράγμα – που κατά τις εκτιμήσεις του Μαξίμου – θα του δώσουν μια μεγαλύτερη δυναμική στις εθνικές εκλογές.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το σκεπτικό του Α. Τσίπρα θα έχει φέρει σε δύσκολη θέση την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, η οποία δεν αποκλείεται να κάνει βήματα προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μειώσει την (εκλογική) χασούρα. Σε αυτό το σενάριο – που επεξεργάζεται το Μέγαρο Μαξίμου – υπάρχει ένας άγνωστος «χ»: η Φώφη Γεννηματά. Παραμένει άγνωστο ο τρόπος που θα αντιδράσει και συνεπώς η εξίσωση περιλαμβάνει αρκετές μεταβλητές, άρα και δυσκολίες.

Με το παραπάνω σκεπτικό διαφωνεί πλήρως ο Νίκος Βούτσης. Ο πρόεδρος της Βουλής θεωρεί ότι το φλερτ με στελέχη του ΠΑΣΟΚ «αλλοιώνει» τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επίσης τίθεται υπό αμφισβήτηση το (δήθεν) ηθικό πλεονέκτημα.

Υπό αυτά τα δεδομένα, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η διαμάχη Βούτση – Τσίπρα θα έχει αρκετή… ουρά, σε περίπτωση που το Μέγαρο Μαξίμου κάνει λάθος σχεδιασμό. Την ώρα μάλιστα που και οι «53» καραδοκούν για να αρπάξουν την ευκαιρία τους.

Πηγή

Share.