[ccpw id="136103"]

Τουλάχιστον 24 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε βίαια επεισόδια στη Βαρκελώνη μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ισπανίας να ασκήσει δίωξη με την κατηγορία της στάσης κατά Καταλανών αυτονομιστών πολιτικών.


Ο δικαστής Πάμπλο Λαρένα έκρινε ότι 13 Καταλανοί πολιτικοί πρέπει να δικαστούν για το ρόλο που διεδράματισαν το περασμένο φθινόπωρο στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της πλούσιας Ισπανικής επαρχίας. 

Πέντε εξ’ αυτών θα προφυλακιστούν εν αναμονή της δίκης – ανάμεσά τους κι ο υποψήφιος για την προεδρία της Καταλονίας Ζόρντι Τουρούλ, ο οποίος δεν θα μπορέσει έτσι να παραστεί στη συζήτηση που θα διεξαχθεί σήμερα Σάββατο στο τοπικό κοινοβούλιο για την εκλογή του στην προεδρία.

Ο Ζόρντι Τουρούλ

Στη φυλακή θα οδηγηθούν επίσης η πρώην πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου Κάρμε Φορκαντέλ και τρεις πρώην υπουργοί.

Η απόφαση πυροδότησε κύμα διαδηλώσεων στη Βαρκελώνη κι ολόκληρη την Καταλονία με τη μεγαλύτερη εξ’ αυτών έξω από κυβερνητικά κτίρια στην Plaça de Catalunya.

Στη διάρκεια των συγκεντρώσεων ξέσπασαν συμπλοκές μεταξύ των δυνάμεων καταστολής και διαδηλωτών καθώς το πλήθος προσπαθούσε να σπάσει τα μπλόκα των αστυνομικών. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές τουλάχιστον 24 άτομα νοσηλεύθηκαν μετά τα επεισόδια.

Εκτός από τους 13 που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για στάση άλλοι 12 πολιτικοί θα δικαστούν κατηγορούμενοι για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, άρνηση υπακοής στο κράτος για το ρόλο τους στο δημοψήφισμα.

Ο Τουρούλ θα οδηγηθεί στη φυλακή της Εστρεμέρα, όπου κρατούνται ήδη άλλα δύο ηγετικά στελέχη των αυτονομιστών, ο Οριόλ Ζουνκέρας κι ο Χοακίμ Φορν.

Πηγή