[ccpw id="136103"]
MikesPhotos – pixabay

Αναδημοσίευση από: liberal.gr

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Αρχικά ήταν απλώς σενάρια που κυκλοφορούσαν στα δημοσιογραφικά γραφεία. Στην συνέχεια τα σενάρια αυτά έδειξαν να λαμβάνουν διαστάσεις και πλέον όλα δείχνουν πως πρόκειται μάλλον για μία παγιωμένη κατάσταση που απαιτεί εξαιρετικά λεπτούς χειρισμούς προκειμένου να εκτονωθεί. Ο λόγος για την απόσταση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων που παρά τις επίσημες διαψεύσεις δείχνει σημάδια παγίωσης, ειδικά μετά και τα όσα ειπώθηκαν με αφορμή την υπόθεση Σαββίδη.

Κομβικό σημείο η παρατεταμένη σιωπή του υπουργού Άμυνας. Ο Πάνος Καμμένος, στον οποίο ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την πολιτική του εμπειρία και την ικανότητά του στους ελιγμούς, έχει να κάνει δημόσια δήλωση αρκετά 24ωρα. Αντιθέτως επέλεξε τον περισσότερο χρόνο να τον περάσει εκτός Ελλάδας σε διάφορες υπουργικές υποχρεώσεις, περιορίζοντας τις δημόσιες παρεμβάσεις σε επίπεδο ανακοινώσεων.

Μπορεί μάλιστα το συγκεκριμένο γεγονός να περνούσε ακόμα και απαρατήρητο, αν η «αφωνία» αυτή δεν είχε συμπέσει με το μείζον θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία.

Ολοι πλέον αρχίζουν και αναρωτιούνται μήπως η επιλογή αυτή του κ. Καμμένου ήταν ένας τρόπος για να δείξει την έντονη δυσαρέσκειά του προς το Μέγαρο Μαξίμου για τον τρόπο που τον αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί του, από τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν όμως και αυτοί που εκτιμούν ότι ο υπουργός Άμυνας απλώς περιμένει την κατάλληλη αφορμή για να εκφράσει τις απόψεις του. Κάποιοι άλλοι όμως δηλώνουν βέβαιοι ότι ο κ. Καμμένος έχει ήδη πάρει τις αποφάσεις του σχετικά με την παραμονή του στην κυβέρνηση και αναμένει την κατάλληλη αφορμή για να τις ανακοινώσει.

Σε αυτό το νεφελώδες σκηνικό ήρθαν να προστεθούν τις τελευταίες ώρες ορισμένες πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στα δημοσιογραφικά γραφεία, σύμφωνα με τις οποίες, οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή (ορισμένοι μάλιστα μιλούν ακόμα και για ύπαρξης συνάντησης των δύο) επιχειρώντας να γεφυρώσουν τις διαφορές που έχουν προκύψει την τελευταία περίοδο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες που ασφαλώς είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν επισήμως, ο κ. Καμμένος φέρεται να εξέφρασε την έντονη ενόχλησή του στον πρωθυπουργό για μία σειρά ζητημάτων, μεταξύ αυτών και τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών προερχόμενα από το ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία ουσιαστικά πήραν αποστάσεις από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.

Η αρχή έγινε από τον Φώτη Κουβέλη, ο οποίος μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 κράτησε σαφείς αποστάσεις από τον όρο «ομηρία» που χρησιμοποίησε ο Πάνος Καμμένος.

«Υπερτροφικός λόγος οι αναφορές για ομηρία. Δεν υπηρετούν το σκοπό μας για τους δύο στρατιωτικούς», ανέφερε συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Η συνέχεια δόθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη. «Άστοχη η φράση του κ. Καμμένου περί ομηρίας. Εμείς σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει ως χώρα να εμπλακούμε στους αντιφατικούς και επικίνδυνους χειρισμούς της άλλης πλευράς» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών στην ΕΡΤ1.

Τη δική της αξία είχε και η παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου στο ραδιόφωνο του ΑΛΦΑ, ο οποίος μπορεί να διέψευσε την ύπαρξη προβλημάτων μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, όμως έκλεισε την συνέντευξη με μία επισήμανση που προφανώς και εξηγεί πολλά.

«Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα στην σχέση μας με τους ΑΝΕΛ. Στην σχέση των δύο κομμάτων που συγκυβερνούν, η προσπάθειά μας καθορίζεται από τον κεντρικό στόχο, που αφορά την έξοδο της χώρας από την μνημονιακή επιτροπεία. Στο τέλος της ημέρας δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε δύο διαφορετικά κόμματα», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος, ο οποίος θυμίζοντας πως στο «τέλος της μέρας ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι δύο διαφορετικά κόμματα» έκλεισε το μάτι σε όσους μιλούν για απόσταση μεταξύ των Τσίπρα Καμμένου.

Οσοι πάντως μιλούν για αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση μάλλον βιάζονται αφού οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ γνωρίζει ότι η όποια επιλογή από τώρα μέχρι και τις εκλογές (όποτε και αν αυτές γίνουν) θα αποβεί καθοριστική για το μέλλον του κόμματός του, γιαυτό και η οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί μετά από πολύ σκέψη…

Πηγή