[ccpw id="136103"]

Η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης με τη ΝΔ, Κατερίνα Μάρκου, σε συνέντευξή της στο MeaCulpa.gr και τον Χρήστο Μυτιλινιό, μιλά μεταξύ άλλων για την προσχώρησή της στη Νέα Δημοκρατία, για το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και χαρακτηρίζει ως ανέκδοτο την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το καλοκαίρι.


Θεωρείτε σωστή τη στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης στο ζήτημα ομηρίας των δύο Ελλήνων στρατιωτικών; Τι περισσότερο ή τι διαφορετικό θα μπορούσε να έχει πράξει;

Μετά το εσκεμμένο επεισόδιο των Ιμίων με τον διεμβολισμό του πλοίου του Λιμενικού, έπρεπε η πολιτική ηγεσία να είναι έτοιμη και προετοιμασμένη. Να έχει αντιληφθεί τις ανησυχίες και τις εισηγήσεις στρατιωτικών παραγόντων.

Και προφανώς, να μην έχει καλέσει εδώ χωρίς λόγο τον κ. Ερντογάν. Και να μην είχε γίνει το φιάσκο της επίσκεψης, με τον Ερντογάν να θέτει ανοικτά ζητήματα τουρκικών συμφερόντων μπροστά στα μάτια του πρωθυπουργού αλλά και του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ήρθε, βλοσυρός και επιθετικός, στρογγυλοκάθισε στη μέση του καναπέ κι έβλεπε τον κ. Τσίπρα να κουνιέται πέρα δώθε και να κάνει αστειάκια λέγοντας ότι βαρέθηκε να ακούει για το κυπριακό από τότε που γεννήθηκε!

Αν βαρέθηκε να πάει σπίτι του μια ώρα νωρίτερα.

Η νομιμοποίηση της Κάνναβης σύμφωνα με το νομοσχέδιο της σημερινής κυβέρνησης, θεωρείτε πως κινείται προς την σωστή κατεύθυνση;

Συζητάμε για τα μεγάλα εθνικά θέματα και με ρωτάτε τώρα για τη γλάστρα στο μπαλκόνι.

Αυτός ο τζάμπα προοδευτισμός της πλάκας χαρακτηρίζει την ‘κυβέρνηση’ αυτήν γενικώς. Δεν πρόκειται να πετύχουν τίποτε με κάτι τέτοια.

Ο κος Πρωθυπουργός μιλά για “καθαρή” έξοδο στις αγορές τον εφετινό Αύγουστο. Το βλέπετε εφικτό;

Αυτό είναι ανέκδοτο. Δεν υπάρχει καμιά καθαρή έξοδος. Αλλά ούτε και μη καθαρή.

Η Ελλάδα είχε μια μικρή ευκαιρία, ένα μικρό παράθυρο το 2014. Όχι μόνο το κατέστρεψε, αλλά και το επιδείνωσε καθοριστικά η καταστροφική αυτή κυβέρνηση.

Από εδώ και πέρα θα βιώνουμε για καιρό τα αποτελέσματα.

Ο κόσμος δεν έχει δει τίποτα ακόμη. 

Ο κ. Τσίπρας θα δραπετεύσει πριν τις νέες μειώσεις που έρχονται. Ή θα αρνηθεί αυτά που υπέγραψε και θα πάει τη χώρα πάλι στον τοίχο. Θυμηθείτε το αυτό.

Τέλος, μια χώρα τόσο επιβαρυμένη με χρέος, δημογραφικό, κατεστραμμένη αγορά εργασίας, ατροφικό παραγωγικό ιστό, μια χώρα που η κυβέρνηση διορίζει φίλους και συγγενείς ανοικτά εμπορευόμενη τις ελπίδες του κόσμου, πιστεύετε εσείς ότι μπορεί να έχει ΄καθαρή έξοδο’ στην ουσία;

Γιατί για την ουσία μιλάμε. Όχι για μια συνέντευξη τύπου ή για μια δεξίωση.

Πώς βλέπετε τις πολιτικές εξελίξεις σε Γερμανία και Ιταλία; Είναι αισιόδοξα τα μηνύματα;

Στη Γερμανία ναι. Η κεντρώα Καγκελάριος Μέρκελ, έχει δείξει ότι αντιλαμβάνεται τα σημεία των καιρών. Να θυμίσω ότι σύμφωνα με όλα όσα έχουν διαρρεύσει και δεν έχουν διαψευστεί, η Καγκελάριος ήταν αυτή που κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη.

Για την Ιταλία έχω να πω ότι στο τέλος της ημέρας και οι χειρότεροι λαϊκιστές είναι αλυσοδεμένοι, ευτυχώς. Θα κυβερνήσουν, θέλουν δε θέλουν, με τη λογική και με τα μάτια στραμμένα στην ΕΕ.

Ας περάσουμε τώρα σε θέματα πιο προσωπικά δικά σας πολιτικά. Υπήρχε καιρό το φλερτ με τη Νέα Δημοκρατία; Η προσέγγιση έγινε από την παράταξη ή από εσάς;

Η όσμωση ήταν φυσική. Μην ξεχνάτε ότι εγώ, σε αντίθεση τότε με τον κ. Κουβέλη και τη ΔΗΜΑΡ που είχε αποχωρήσει, είχα ψηφίσει τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου ενώ υπερψήφισα και την υποψηφιότητα Στ. Δήμα.

Εκτιμώ δε τη δημοκρατική παιδεία, το ανοικτό πνεύμα και τον πατριωτισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το είχα πει ανοικτά και ανθρώπινα ένα χρόνο πριν στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα. Περίμενα να δω τις εξελίξεις και να ζυγίσω και τον εαυτό μου.

Δεν θεωρώ ότι μετακινήθηκα σε κάτι, αντιθέτως βλέπετε τον κ. Θεοδωράκη για δύο ολόκληρες ώρες και πλέον να επισκέπτεται και να στηρίζει πολιτικά τον απομονωμένο πλέον κ. Τσίπρα. Ελπίζω η πράξη του αυτή να είναι μόνο ένα πολιτικό λάθος, μια πολιτική αφέλεια.

Υπήρξαν προσεγγίσεις και από άλλα κόμματα πριν την απόφαση σας να προσχώρησετε στην Αξιωματική Αντιπολίτευση;

Κοιτάξτε, στον χώρο της ΔΗ.ΣΥ τότε υπήρχαν αλλά και υπάρχουν άνθρωποι και κυρίως ψηφοφόροι, που εγώ θεωρώ ότι βρίσκονται και βρισκόμαστε κοντά.

Η κυρία Γεννηματά έχει πολιτευθεί μέχρι στιγμής με ευρωπαϊκό, κεντρώο στίγμα και θεωρώ αυτονόητο ότι στην επόμενη κυβέρνηση με δημοκρατικό και ευρωπαϊκό προσανατολισμό, και πρέπει και μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να βγει από τη σημερινή λάσπη. Εγώ βλέπω μια ενιαία δημοκρατική αστική παράταξη με ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Στο πλαίσιο αυτό είμαστε όλοι κοντά.

Έχετε ακούσει από άλλους συναδέλφους σας στο Ποτάμι, την επιθυμία να ενταχθούν στη Νέα Δημοκρατία; Αν ναι, από ποιους;

Δεν επιθυμώ να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση, πρώτα από όλα γιατί σέβομαι τις προσωπικές και πολιτικές επιλογές των συναδέλφων.

Είναι έτοιμη η Νέα Δημοκρατία να κυβερνήσει; Ποια θεωρείτε ως πρώτα βασικά βήματα μιας κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας μετά τις εκλογές;

Ετοιμότατη.

Βλέπω εδώ στο Μοσχάτο έναν απίστευτο οργασμό δραστηριοτήτων, επιτροπές και ομάδες μέσα από την κοινωνία να δουλεύουν σε μεγάλη λεπτομέρεια ζητήματα κρίσιμα για την επόμενη μέρα. 

Φορολογικό, ασφαλιστικό, κίνητρα για δουλειές και απασχόληση, βιομηχανική πολιτική, αλλαγές στην Παιδεία και τη Δικαιοσύνη, κ.α. πολλά.

Αυτή τη φορά οι πολίτες θα δουν μια διαφορά. 

Πρέπει όμως κι αυτοί να δώσουν την ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ώριμοι πολιτικά να του δώσουν την πλειοψηφία ώστε μαζί με τις άλλες δημοκρατικές δυνάμεις να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να έχει τέσσερα χρόνια καθαρά μπροστά του. Καθαρές κουβέντες.

Χρήστος Μυτιλινιός

meaculpa.gr

Πηγή