Υπάρχει μια πάγκοινη διαχρονική αρχή: Όταν φταίνε όλοι δεν φταίει κανείς!


Ο πρωθυπουργός την γνωρίζει και τη χρησιμοποιεί επιδέξια ως ντρίμπλα, αφενός για να αθωώσει τον Σαββίδη, αφετέρου για να απεκδυθεί των δικών του ευθυνών.

Επιδόθηκε σε μια ακόμη βερμπαλιστική διακήρυξη (ψωμοτύρι τις έχει ούτως ή άλλως), υποστηρίζοντας με έπαρση… πολιτικής αυτοθυσίας, ότι δεν τον ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος.

Διαβεβαίωσε ότι «αυτή η ιστορία (της ανομίας των γηπέδων) θα τελειώσει και όλοι θα βρεθούν προ των ευθυνών τους».

Δηλαδή ποιοι όλοι, ενώπιον ποιων όλων;

Ο ΠΑΣ Γιάννενα π.χ. ή ο Πλατανιάς έχουν ευθύνη για τα έκτροπα που με περιοδική και τελετουργική συχνότητα εξελίσσονται στα γήπεδα; 

Έχουν ευθύνη όλες οι ομάδες για τη χρησιμοποίηση, εκ μέρους κάποιων μεγαλοπροέδρων ΠΑΕ, των «Θυρών» ως δυνάμεων κρούσης υπέρ των συμφερόντων ιδιοκτητών;

Έχουν ευθύνη οι μικρές ομάδες για τη χρησιμοποίηση των απλών οπαδών ως ιμάντων μεταφοράς των πολιτικών και επιχειρηματικών επιλογών των μεγαλοιδιοκτητών;

Ο Πρωθυπουργός διαχέοντας την ευθύνη προς όλους αίρει τις ευθύνες από τον αγαπημένο του ολιγάρχη. Σε αυτό αποσκοπούν οι δηλώσεις του αλλά και η διακοπή του πρωταθλήματος.

Όχι, τα όσα οικτρά συνέβησαν, φυσικά και δεν συμβαίνουν για πρώτη φορά. Υπάρχουν από παλιά. Μόνο που ως τώρα υπήρχαν κρυφίως, καλυμμένα υπό ένα πέπλο δημόσιας αιδημοσύνης.

Flash back: Υπήρξε μόνο μία φορά παρέκβαση αυτού του κανόνος, η οποία και έδωσε το σύνθημα της ευθείας παρέμβασης της πολιτικής στο ποδόσφαιρο.

Ήταν το 1988 επί Αντρέα, όταν η Λάρισα κινδύνεψε να χάσει το πρωτάθλημα επειδή ένας ποδοσφαιριστής της, ο Τσίγκοφ, βρέθηκε θετικός σε απαγορευμένη ουσία και η ομάδα, με βάση τον αθλητικό κανονισμό, μηδενίστηκε.

Για τα ούρα του Τσίγκοφ, οι οπαδοί της Λάρισας απέκλεισαν την εθνική οδό (τότε κατέκτησαν τεχνογνωσία και οι αγρότες), καθώς και την σιδηροδρομική γραμμή, ενώ έκαψαν λάστιχα και αποχώρησαν μόνο όταν ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού κ. Σήφης Βαλυράκης – κατ’ εντολήν του Αντρέα φυσικά και υπό την ανοχή της ΕΠΑΕ και της ΕΠΟ – τροποποίησε τον αθλητικό νόμο, επιτρέποντας στη Λάρισα να στεφθεί πρωταθλήτρια!

Αλίμονο! Λάρισα ήταν αυτή, κατ’ εξοχήν αγροτικός νομός και η αγροτιά ήταν «η ραχοκοκαλιά του Κινήματος»! 

Την ρύθμιση αυτή – ξεχασμένη βεβαίως τώρα – την αναφέρουμε επειδή θεωρούμε ότι ήταν το «επίσημο πρωτόκολλο» δια του οποίου η πολιτική εξουσία νομιμοποίησε εαυτόν, στην ευθεία παρέμβαση και εκμετάλλευση της κοινωνικής δυναμικής του ποδοσφαίρου, προκειμένου να την χρησιμοποιήσει ως δύναμη εκλογικής επιρροής.

Ο Ιβάν Σαββίδης έχει επικυρώσει με τον άγαρμπο τρόπο του τα ανωτέρω. 

Με συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα, συμπεριφέρθηκε ως… «groupie» του Αλέξη Τσίπρα, δηλώνοντας ότι θα τον ψηφίσει, ενώ προέβλεψε ότι ο Μητσοτάκης δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός. 
Η κυβέρνηση, διαβάζοντας τότε τις δηλώσεις, ανθυπομειδιούσε ικανοποιημένη. Δια της σιωπής της τις νομιμοποίησε. 
Ο αθλητικός αρχηγέτης τα Βόρειας Ελλάδας είχε ήδη ψηφίσει, άρα έδινε και εκλογική γραμμή στους οπαδούς του!

Η στήλη θα ξαφνιάσει, αλλά δεν επιρρίπτει ευθύνες στον κ. Σαββίδη!

Ο λόγος απλός: Είναι γέννημα θρέμμα της Σοβιετικής Ένωσης. Μεγάλωσε εκεί και μεγάλωσε αλλιώς. Στην κουλτούρα του δεν υπάρχουν κανόνες, δεν υπάρχει αθλητική δικαιοσύνη, δεν υπάρχει αθλητικό αποτέλεσμα, που να μην υπάγεται στη θέληση της πολιτικής εξουσίας.

Αρχηγού θέλοντος πάσα Αρχή υποταχθήτω!

Τα έχουν ξανακάνει

Για την πολιτική ηγεσία της κυβέρνησης τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν απλά, αν ήθελε: Το άρθρο 19 του πειθαρχικού κώδικα επιτρέπει διεξαγωγή αγώνα χωρίς θεατές, αφαίρεση βαθμών, ακόμη και υποβιβασμό της ομάδας.

Αν όμως υποβιβασθεί ο ΠΑΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει τελειώσει στη βόρεια Ελλάδα. Γι’ αυτό επέλεξε τη λύση της συλλογικής ευθύνης. Έφταιξε ο Σαββίδης θα πληρώσουν όλοι. 

Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά. 
Ο Σταύρος Κοντονής είχε διακόψει το πρωτάθλημα το 2015 και το κύπελλο το 2016. Έγινε τίποτα; Μα φυσικά όχι. 
Η πολιτική της κυβέρνησης αφορά στο φαίνεσθαι, όχι την ευταξία στον αθλητισμό. Το ίδιο θα γίνει και τώρα.

Κατά τα άλλα ο Πρωθυπουργός… δεν λογαριάζει το πολιτικό κόστος!

ΥΓ: Εν τω μεταξύ – και χιουμοριστικώς ειπείν – είναι πιθανό να μην κρύβεται ο Σαββίδης… αλλά να μην ξέρει ότι καταζητείται! Ελληνικά δεν γνωρίζει, όπως δεν δείχνει να έχει κατανοήσει και την εδώ κατάσταση. Απ’ ό,τι λένε άνθρωποι στη Θεσσαλονίκη, δεν έχει δίπλα του ανθρώπους «intellectual» να τον καθοδηγήσουν. Είναι ολιγάρχης παλιάς κοπής, που καμιά σχέση δεν έχει με τους αντίστοιχους που αγοράζουν ποδοσφαιρικές ομάδες στην Ευρώπη και ενσωματώνονται στην διεθνή High Society!

Του Γιάννη Σιδέρη
liberal.gr

Πηγή

Share.