Επ’ αόριστον διακοπή του πρωταθλήματος, λοιπόν. Την ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πρόκειται για τη συνήθη «ντρίμπλα» αμηχανίας της κυβέρνησης, κάθε φορά που τα αίσχη των γηπέδων την ξεπερνούν. 

Ο προκάτοχος του κ. Βασιλειάδη, ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, είχε διακόψει όχι μόνον το πρωτάθλημα (Φεβρουάριο του 2015), αλλά και το Κύπελλο (Μάρτιο του 2016). Επίσης, είχε αναβάλει την έναρξη της σεζόν 2016-2017, προκειμένου να ψηφιστεί το νέο αθλητικό νομοσχέδιο. Που, τελικώς, χάθηκε κάπου στη διαβούλευση…

Αυτή τη φορά, η διακοπή γίνεται «για να υπάρξει ένα νέο πλαίσιο κανόνων συμφωνημένο από όλους». Σε διαφορετική περίπτωση -λέει- το πρωτάθλημα δεν θα επαναρχίσει. Και, ναι, στο τραπέζι βρίσκονται και πιο ακραίες αποφάσεις (οριστική διακοπή, αποχώρηση από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις), «εφόσον δεν αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του». Πόσο πολύ έχουμε βαρεθεί να τα ακούμε, όλα αυτά…

Αλήθεια, γιατί να το διακόψουμε, υπουργέ μου; Να το εξάγουμε. Να πουλήσουμε την εικόνα του παντού, να διασκεδάσουν όλοι της Γης οι πικραμένοι: λευκοί, μαύροι και κίτρινοι. Παγκόσμια πατέντα μας είναι. Ελληνικό προϊόν με ονομασία προέλευσης. Πρωταθλήματα υπάρχουν πολλά. Ελληνικό πρωτάθλημα, μόνον ένα. Ανεξάντλητο σε φαντασία. Γι’ αυτό, σήμερα, φιγουράρει -πάλι- στα διεθνή πρωτοσέλιδα.

Στα σοβαρά, τώρα. Γιατί να το διακόψουμε, κύριε Βασιλειάδη;

«Τα ακραία φαινόμενα απαιτούν γενναίες αποφάσεις», είπατε, πολύ σωστά, στη μεταμεσονύκτιο δήλωσή σας. Αλλά, ποια άλλα ακραία φαινόμενα έχετε κατά νου, εκτός από τα δύο ατελή ντέρμπι της Τούμπας, τα επεισόδια στα Γιάννενα (για τα οποία ο ΠΑΟΚ έμεινε ατιμώρητος) και την… κλωτσοπατινάδα -σε ζωντανή μετάδοση- του προπονητή, του γενικού αρχηγού και άλλων παραγόντων του ΠΑΟΚ στην Τρίπολη, για την οποία κλήθηκε σε απολογία μόνον ο… φροντιστής της ομάδας;

Διότι, κατά τα άλλα, στο εφετινό Πρωτάθλημα υπήρξαν μόνο δύο παρατράγουδα: τα επεισόδια μετά το ντέρμπι Ολυμπιακού – ΑΕΚ (τιμωρήθηκε ο Ολυμπιακός) και ο πυρσός που άναψε στην εξέδρα του ΟΑΚΑ (τιμωρήθηκε η ΑΕΚ). Και ποια άλλη απόφαση πέρα από την αυστηρή εφαρμογή των νόμων και των κανονισμών που ήδη υπάρχουν, μπορεί να είναι γενναία; Πάντως, όχι η συλλογική τιμωρία όσων έφταιξαν και όσων δεν έφταιξαν.

Ιδίως σε περίπτωση ματαίωσης του πρωταθλήματος, μια τέτοια απόφαση θα είναι η δικαίωση του δόγματος Σαββίδη, «ή ο ΠΑΟΚ, ή κανείς». Πού, ακριβώς, έφταιξε η ΑΕΚ, η πρωτοπόρος της βαθμολογίας, ώστε να της στερήσετε τον τίτλο που προσδοκά επί 24 ολόκληρα χρόνια; Κι αν, αύριο, ο Ολυμπιακός πάρει πίσω τους τρεις βαθμούς που του έχουν αφαιρεθεί, όπως τους πήρε μέσα στη νύχτα ο ΠΑΟΚ, γιατί να μην έχει κι εκείνος το δικαίωμα να διεκδικήσει το πρωτάθλημα; Επειδή… ψηφίζει αλλού;

Το κυριακάτικο «ντέρμπι τίτλου» θα κριθεί, δυστυχώς, στα αθλητικά δικαστήρια. Αυτή τη φορά, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Στην Τούμπα είχαμε εισβολή οπαδών στον αγωνιστικό χώρο. Και δεν υπάρχουν πιο επικίνδυνοι χούλιγκαν, από τον ιδιοκτήτη μιας ομάδας που μπουκάρει στο τερέν σε έξαλλη κατάσταση, με το χέρι στο «σιδερικό» που έχει στο ζωνάρι του, και τους μπράβους του από κοντά. Για όσους δεν το παρατήρησαν, ο κ. Σαββίδης δεν έκανε την παραμικρή προσπάθεια να κρύψει το κουμπούρι (το οποίο, ουδείς αμφιβάλλει ότι κατέχει νομίμως). Κάθε άλλο. Κατέβηκε από τη σουΐτα του στον αγωνιστικό χώρο με το μπουφάν, αλλά σε λίγο έβγαλε και έδωσε σε άνδρα της συνοδείας του. Για να αποκαλυφθεί ένα τρομακτικό σκηνικό, μπροστά στο οποίο τα «παιδιά με τις κουκούλες» είναι απλοί πρόσκοποι.

Η εξέδρα επέδειξε αξιοθαύμαστη αυτοσυγκράτηση –είδες τι κάνουν οι ποινές;– όμως ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ νικήθηκε από την ιδιοσυγκρασία του

Εάν η αθλητική δικαιοσύνη κάνει καλά τη δουλειά της, ποιος ο λόγος να πάρει η μπάλα της τιμωρίας και τις ομάδες που δεν θα βγουν στην Ευρώπη (εφόσον το Πρωτάθλημα διακοπεί οριστικώς); Εκτός κι αν ο φόβος σας, κύριε Βασιλειάδη, είναι ότι θα βρεθεί δικαστής που θα πει ότι ο Ιβάν είχε το όπλο για να… σκοτώνει την ώρα του στις διακοπές των αγώνων (που, στην Τούμπα, έγιναν συνήθεια). Οπως, προχθές, ο εφέτης – «μελισσούλα». Ο οποίος πήρε λίγο από το άρθρο 15, λίγο από το 21 και λίγο από τον ΚΑΠ, για να φτάσει σε μια νομική ακροβασία, καθ’ υπέρβασιν των ορίων ερμηνείας του Πειθαρχικού Κώδικα, που βόλευε τον ΠΑΟΚ.

ΠΑΟΚ και ΑΕΚ δεν μπορούν να μπουν στο ίδιο τσουβάλι, κύριε υπουργέ. Ο ΠΑΟΚ αμάρτησε. Παρασύρθηκε από τη λαχτάρα του για τον τίτλο που, αρκετές φορές τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, κάποιοι του «έκλεψαν». Χθες, είδε να του ακυρώνουν κανονικό γκολ (όπως γνωμοδοτούν οι περισσότεροι αναλυτές της διαιτησίας) και ξύπνησαν μέσα του μνήμες άλλων εποχών. Δεν είχε την ψυχραιμία να σκεφτεί, ούτε πως αυτός είναι, πια, ο ισχυρός των παρασκηνίων, ούτε ότι ένα 0-0 στο ντέρμπι δεν θα ήταν καταδικαστικό για τους στόχους του. Κι όταν λέμε ο ΠΑΟΚ, εννοούμε ο Ιβάν. Η εξέδρα επέδειξε αξιοθαύμαστη αυτοσυγκράτηση –είδες τι κάνουν οι ποινές;– όμως ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ νικήθηκε από την ιδιοσυγκρασία του. Εκείνος που, μερικές ώρες πριν από τον αγώνα, προειδοποιούσε «να ελέγξουμε τα συναισθήματά μας, αποκλείοντας ενέργειες οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον της ομάδας μας», ήταν ο πρώτος που «την πάτησε».

Εχει πληρώσει πάρα πολλά χρήματα -κοντά 100 εκατομμύρια ευρώ- για να φέρει στη Θεσσαλονίκη το πρώτο Πρωτάθλημα έπειτα από 33 ολόκληρα χρόνια. Εξόφλησε τις οφειλές προς το Δημόσιο και όλα τα χρέη, επένδυσε πολλά σε ποδοσφαιριστές, προσέλαβε στελέχη, πλήρωσε την κατεφάφιση της «ερυθρόλευκης» ΕΠΟ, έβαλε μπρος το project του νέου γηπέδου. Δεν σκόπευε να αφήσει κανέναν να του το χαλάσει. Ο τίτλος, του έγινε ψύχωση. Κι έτσι έβαλε ένα ιστορικό αυτογκόλ. Ο άνθρωπος που γιγάντωσε, ξανά, τον σύλλογο μιμήθηκε τον Θωμά Βουλινό του «μικρού» ΠΑΟΚ, που το 1990 απέσυρε την ομάδα από το ΟΑΚΑ, επειδή θεώρησε πως αδικήθηκε σε ένα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

Η ΑΕΚ, όμως, δεν εκβίασε αυτή τη λυτρωτική στιγμή που τόσα χρόνια περιμένει. Οταν, πέρυσι στον Βόλο, έχασε από τον ΠΑΟΚ ένα Κύπελλο με γκολ οφ-σαϊντ (πολύ πιο οφ-σαϊντ από το χθεσινό), υπέμεινε στωικά τις καλύτερες μέρες που η πρόοδός της υποσχόταν.

Εφέτος, όποιες φορές ένιωσε ότι αδικείται, κράτησε χαμηλούς τόνους.

Κι όταν, το πρωί της Κυριακής, έμαθε ξαφνικά πως θα παίξει σε γεμάτη Τούμπα, με τον ΠΑΟΚ τρεις βαθμούς πιο κοντά της, δεν δυναμίτισε το ντέρμπι.

Τα «ακραία φαινόμενα» δεν αφορούν την ΑΕΚ, κύριε υπουργέ. Γι’ αυτό, οι «γενναίες αποφάσεις» θα είναι άδικο να τη θίγουν. Οπως και οποιαδήποτε άλλη ομάδα δεν έριξε λάδι στη φωτιά.

Διακοπή, ε;

Ο «Θείος» και οι αλήστου μνήμης συνεργάτες του θα χορεύουν πάνω στα συντρίμμια της «εξυγίανσης», υπουργέ μου.

Sportscaster
protagon

Πηγή

Share.