[ccpw id="136103"]

Αρχίζει να ξεκαθαρίζει πλήρως το τοπίο γύρω από την μεγάλη εκκρεμότητα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, μετά τη χθεσινή απόφαση του μονομελούς Πρωτοδικείου να εγκρίνει μετά από τρεις μήνες αναμονής το αίτημα του Δημοσίου και της Πειραιώς για την υπαγωγή των ναυπηγείων σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.

Η αποδοχή της προσφυγής ανοίγει το δρόμο ώστε να εισέλθει στην εταιρεία ειδικός διαχειριστής που θα προχωρήσει στην εκκαθάριση εν λειτουργία και αρχικά θα καταγράψει την περιουσία και θα προχωρήσει στην αποτίμησή τους. Στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την πώληση είτε μεμονωμένων παγίων είτε ομάδων παγίων.

Μάλιστα όπως αναφέρουν πληροφορίες για το εμπορικό σκέλος έχει ήδη εκφραστεί ενδιαφέρον από την πλευρά του ΟΛΠ και του Κινέζου μετόχου της Cosco, η οποία με αιχμή την αύξηση της κίνησης στο λιμάνι του Πειραιά έχει φιλόδοξα πλάνα για την ανάπτυξη της δραστηριότητας της ναυπηγοεπισκευής. 

Την ίδια στιγμή για το στρατιωτικό σκέλος, στόχος του κυβερνητικού σχεδιασμού είναι ο Σκαραμαγκάς να ενταχθεί στο ευρύτερο ευρωπαϊκό σχέδιο για την διαμόρφωση της νέας ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Και για το στρατιωτικό σκέλος, εκτιμάται ότι υπάρχει ενδιαφέρον από ευρωπαϊκές εταιρείες, ενόψει μάλιστα και των περιορισμών που υπάρχουν στο πλαίσιο των κανονισμών του ΝΑΤΟ, για τη συμμετοχή εταιρειών από τρίτες χώρες σε αμυντικές βιομηχανίες των κρατών μελών.

Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή απόφαση, αυτή ορίζει ότι ο ειδικός διαχειριστής θα πρέπει μέσα σε διάστημα 1 έτους να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες του, ενώ όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά η ειδική διαχείριση συνιστά μια οργανωμένη από το νόμο διαδικασία, η οποία προβλέπεται σε περίπτωση γενικής και μόνιμης αδυναμίας εκπλήρωσης των ληξιπρόθεσμων χρηματικών υποχρεώσεων του έχοντος πτωχευτική ικανότητα οφειλέτη, για τη συλλογική ικανοποίηση των πιστωτών του.

Πράγματι οι οφειλές προς το Δημόσιο ανέρχονται σε πάνω από 620 εκατ. ευρώ λόγω της χορήγησης των παράνομων κρατικών ενισχύσεων που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και με τις προσαυξήσεις ξεπερνούν τα 667 εκατ. ευρώ ενώ προς την Πειραιώς ξεπερνούν τα 24 εκατ. ευρώ.

Επίσης οι οφειλές της ΕΝΑΕ προς τους 650 εργαζόμενους ξεπερνούν τα 176 εκατ. ευρώ ενώ από το 2011 το εμπορικό κομμάτι των ναυπηγείων παραμένει αδρανές, με το ναυπηγείο να λειτουργεί με την ευθύνη του Πολεμικού Ναυτικού που καταβάλει και τους μισθούς.

Η απόφαση τέλος αναμένεται να αποτελέσει ισχυρό επιχείρημα του Δημοσίου ενόψει της συζήτησης στις 15 Μαρτίου στο Ευρωδικαστήριο της προσφυγής της Επιτροπής κατά της Ελλάδος για παράβαση των υποχρεώσεών της για ανάκτηση των παράνομων κρατικών ενισχύσεων.

Του Χάρη Φλουδόπουλου
capital.gr

Πηγή