Την επιβολή δασμών ύψους 25% σε εισαγωγές αξίας 3,5 δισ. δολ. από τις ΗΠΑ εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προχωρήσει με το σχέδιό του να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές.


Η Κομισιόν ήδη από χθες, Πέμπτη, διεμήνυσε ότι θα απαντήσει “σθεναρά” στην πρόταση Τραμπ για επιβολή δασμών 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο. Προειδοποίησε μάλιστα ότι θα προσφύγει, μαζί με άλλες χώρες, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO).

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πήγε ένα βήμα παραπέρα το βράδυ της Παρασκευής, λέγοντας πως η ΕΕ ετοιμάζει αντίμετρα αναφορικά με τα δικαιώματα εισαγωγής αμερικανικών προϊόντων, όπως των Harley-Davidson, του (αμερικανικού ουίσκι) μπέρμπον και των τζιν Levi’s.

Μιλώντας σε Γερμανούς δημοσιογράφους, είπε πως “δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια όταν απειλούνται η ευρωπαϊκή βιομηχανία και οι θέσεις εργασίας”, τονίζοντας ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια εμπορική πολιτική ικανή να αμύνεται. “Δεν θα εμφανιστούμε αφελείς” συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που επικαλείται το Reuters, ένα άλλο αντίμετρο που εξετάζεται θα στοχεύει συγκεκριμένα τις ΗΠΑ, ώστε να “εξισορροπηθεί” το εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι εξαγωγές χάλυβα στις ΗΠΑ από χώρες της ΕΕ το 2017 ήταν αξίας 5,3 δισ. ευρώ (6,53 δισ. δολάρια) και του αλουμινίου 1,1 δισ. ευρώ.

Αν οι αμερικανικοί δασμοί καλύπτουν όλον τον ευρωπαϊκό χάλυβα, η ΕΕ θα επιβάλει δασμούς 25% σε εισαγόμενα είδη αξίας 2,8 δισ. ευρώ από τις ΗΠΑ. Το ένα τρίτο θα αφορά διάφορες ποιότητες χάλυβα, άλλο ένα τρίτο άλλα βιομηχανικά προϊόντα και το υπόλοιπο αγροτικά προϊόντα.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, η λίστα με τα προϊόντα αυτά θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα στις χώρες-μέλη της ΕΕ, καθώς απαιτείται η έγκρισή τους για την υιοθέτηση του μέτρου.

Σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν δήλωσε ότι είναι ακόμη εφικτό να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος:

“Ένα μικρό παράθυρο παραμένει ανοιχτό” σημείωσε ο Φινλανδός επίτροπος.

“Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη υπογράψει τις προτάσεις. Επομένως, ελπίζουμε ότι θα ξανασκεφθεί τις προθέσεις του”, πρόσθεσε.

“Βρισκόμαστε κοντά σε έναν γενικευμένο εμπορικό πόλεμο και σε αυτού του είδους τον πόλεμο δεν υπάρχουν παρά μόνο θύματα και όχι νικητές” υπογράμμισε, επισημαίνοντας και αυτός ότι η ΕΕ, η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός χάλυβα μετά την Κίνα, είναι έτοιμη να αντιδράσει. Εξήγησε όμως ότι τα ευρωπαϊκά αντίμετρα, τα οποία “είναι έτοιμα εδώ και κάποιον καιρό”, θα είναι σύμφωνα με τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO) και ότι θα αντισταθμίζουν την αξία των ενδεχόμενων απωλειών που θα έχει η ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Ορισμένα μέτρα θα πλήττουν τα αμερικανικά προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου, άλλα τα τρόφιμα και καταναλωτικά είδη.

“Δεν θέλουμε να τα εφαρμόσουμε αλλά αν οι ΗΠΑ θέλουν σκόπιμα να πλήξουν τους στενότερους συμμάχους τους (…) πρέπει να αντιδράσουμε”, κατέληξε.

Πηγή

Share.