[ccpw id="136103"]

Η κυβέρνηση με τους ατυχείς χειρισμούς της και τις απροκάλυπτες παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη έχει καταφέρει μέχρι στιγμής ένα μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς να το παρουσιάσει σαν μια κακοστημένη σκευωρία σε βάρος των πολιτικών της αντιπάλων.

Αυτό συνέβη γιατί προσπάθησε “με έναν παπά να κάνει την κηδεία για 5-6”…

Δηλαδή, προσπάθησε να εξουδετερώσει τους βασικούς της πολιτικούς αντιπάλους και 1-2 πιθανούς μελλοντικούς σε κάποια κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας όπως οι κ. Στουρνάρας και Πικραμμένος.

Η εικόνα του δακρυσμένου επειδή θίχτηκε η υπόληψή του με βάρβαρο τρόπο κ. Πικραμένου στο βήμα της Βουλής, υπό τις κραυγές και τα “χάχανα” των “ΠολακοΚουρουμπλήδων”, σαν εικόνα θα στοιχειώνει για δεκαετίες την κατάπτωση της μεταπολιτευτικής μας δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση έχει κονιορτοποιήσει κάθε έννοια δικαίου καθώς χρησιμοποιεί την πλειοψηφία στη Βουλή για να ορίσει ποιος θα φαίνεται τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες εκλογές ένοχος και ποιος όχι.

Τόσο οι θιγόμενοι όσο και η αντιπολίτευση όπως ήταν φυσικό αντέδρασαν και μάλιστα έντονα. Η δράση έφερε αντίδραση.

Ο κ. Βενιζέλος που γνωρίζει καλά νομικά αλλά θεωρείται και μια από τις σημαντικές και πολυπλοκότερες πολιτικές προσωπικότητες της περιόδου, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει πως οι μεθοδευμένες παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη συνιστούν προσπάθειες αυθαίρετης και παράνομης αλλοίωσης του πολιτεύματος, κάτι που θα μπορούσε να επισύρει μέχρι και κυρώσεις για “εσχάτη προδοσία”…

Ο κ. Α. Γεωργιάδης ανέφερε δημόσια πως θα προσκομίσει αρμοδίως στοιχεία που αφήνουν υπόνοιες χρηματισμού του νυν πρωθυπουργού από φαρμακευτική εταιρεία.

Κυβερνητικά στελέχη πριν από λίγες μέρες δήλωναν σαρκαστικά δημοσίως για όσους κατηγορούσαν με αντιφατικές διηγήσεις προστατευόμενων μαρτύρων: “Ας αποδείξουν την αθωότητά τους”.

Είναι προφανές πως το επιχείρημα επιστρέφεται προς την κεφαλή της κυβέρνησης…

Φανερό είναι επίσης πως έχουμε ανοίξει την πόρτα του “φρενοκομείου” και αυτό σκοτεινιάζει επικίνδυνα τον ήδη θολό ορίζοντα των εξελίξεων. Πολιτικά η χώρα μετά από μια εκδρομή στο σύγχρονο κόσμο μοιάζει να επιστρέφει σε κάποιον πολιτικό πλανήτη των πιθήκων…

Επικίνδυνα μονοπάτια

Η κυβέρνηση επιχειρεί συστηματική άλωση του κρατικού μηχανισμού με τρόπο που να μπορεί να τον μπλοκάρει ακόμη και αν βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Επιχειρεί επίσης συστηματική άλωση της δικαιοσύνης και του Τύπου.

Για πρώτη φορά μετά τη δικτατορία λαμβάνουν χώρα τόσο απροκάλυπτες και ωμές παρεμβάσεις που αγγίζουν τα θεμέλια της δημοκρατικής πολιτείας.

Και άλλες κυβερνήσεις στο παρελθόν προσπάθησαν να εξασφαλίσουν την υποστήριξη του Τύπου μέσω της οικονομικής διαπλοκής. Απέφυγαν όμως να εξοντώσουν οικονομικά ή δικαστικά τις αντίπαλες φωνές… Αυτό αποτελεί μια ουσιώδη διαφορά.

Πολιτικό ισοζύγιο

Η κυβέρνηση προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το “Μακεδονικό” προκειμένου να δημιουργήσει ρήγμα στη Ν.Δ. Αυτό δεν βγήκε γιατί η ηγεσία της δεν στάθηκε απέναντι στα μαζικά συλλαλητήρια. Πάνω στη βιασύνη και υπό τον πανικό των ανεξέλεγκτων εξελίξεων πέταξε στο τραπέζι το σκάνδαλο Novartis που φύλαγε για χρόνο εγγύτερα στις προσεχείς εκλογές.

Οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν κάποια σημαντική ανατροπή του σκηνικού των τελευταίων μηνών, εκτός της καταγραφής της αναζωπύρωσης του αντισυστημικού πόλου της κοινωνίας.

Η τελευταία έρευνα της Metron Analysis για το Βήμα της Κυριακής εκτιμά τους δυο πόλους τον αντισυστημικό και τον συστημικό με ισχύ περί το 40% ο καθένας, ενώ ενισχυμένο παρουσιάζεται το ακροδεξιό μέτωπο που κερδίζει πολλαπλάσια από αυτά που χάνει η Ν.Δ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την “κωλοτούμπα” του 2015, “Κίνημα Αλλαγής” και Ν.Δ. διαγκωνίζονται κυρίως για το ποιος θα εκπροσωπήσει το συστημικό μπλοκ. Αχίλλειος πτέρνα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως η βάση του είναι μοιρασμένη στα δυο μπλοκ ενώ οι αντισυστημικοί της Ν.Δ. αποτελούν πολύ μικρότερο κομμάτι.

Όσο οι βασικοί εκφραστές του αντισυστημικού μπλοκ είναι η ΧΑ και το ΚΚΕ η μεγάλη πλειοψηφία θα παραμένει εγκλωβισμένη στην αποχή και τις ετεροπροσδιοριζόμενες ψήφους διαμαρτυρίας.

Οι διεθνείς εξελίξεις όμως σε συνδυασμό με την θνησιγενή μας οικονομία και τη Βαϊμαροποίηση του πολιτεύματος είναι θέμα χρόνου να “γεννήσουν” ένα πολιτικό σχηματισμό ξενοφοβικό, εθνολαϊκίστικο με ισχυρότερα δεξιά αντανακλαστικά και πιο συνεπή από τους οπορτουνιστές και ανερμάτιστους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Καναρίνι στο ορυχείο…

Η Ελλάδα χρεοκόπησε το 2010 δυο χρόνια μετά το κραχ του 2008 που ώθησε τα διεθνή κεφάλαια να αποφύγουν τις χώρες υψηλού ρίσκου. Στη συνέχεια η κατάσταση της διεθνούς οικονομίας ομαλοποιήθηκε χάρη κυρίως στα μηδενικά επιτόκια και τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.

Το χρήμα όμως στην οικονομία είναι ένα από τα πολυτιμότερα commodities (πρώτες ύλες) και ως τέτοιο πρέπει να έχει ένα κόστος για να κρατάει τη λειτουργία της οικονομίας σε μια εύλογη ισορροπία.

Όταν το χρήμα μοιράζεται αφειδώς δωρεάν δεν γίνεται σωστή και αποδοτική χρήση του, με αποτέλεσμα να δημιουργεί υπόγεια την επόμενη “φούσκα”. Όσο πιο πολύ “δωρεάν” χρήμα μοιράστηκε τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η “φούσκα” και κατά συνέπεια και ο σεισμός που θα προκαλέσει.

Η Ελλάδα το 2010 λειτούργησε σαν “καναρίνι στο ορυχείο”. Οι μεταλλωρύχοι παλιά χρησιμοποιούσαν τα καναρίνια σαν όργανα ανίχνευσης δηλητηριωδών αερίων στα ορυχεία, επειδή είναι πολύ ευαίσθητα. Στην Ελλάδα προηγήθηκαν αυτά που ακολούθησαν αλλού…

Καθώς δεν έχει επιλύσει κανένα από τα αίτια που την κατέστησαν αδύναμο κρίκο, η επόμενη διεθνής αναταραχή θα την πλήξει με πολλαπλάσια ισχύ.

Όπως έχουμε ξαναγράψει τόσο η Ελλάδα όσο και ο κόσμος μοιάζει να διανύει μια περίοδο ανάλογη με εκείνη του 2016-17. Δηλαδή μια μακάρια αισιοδοξία πριν το κραχ…

2) Τι φοβάται η οικονομία…

Καράβι που αργεί “σ….” είναι φορτωμένο λέει μια παλιά παροιμία. Αυτό φαίνεται να ισχύει και στο ελληνικό χρηματιστήριο μετά το καλοκαίρι.

Οι πολιτικές εξελίξεις με την αύξηση της αντιπαράθεσης φαίνεται πως προβληματίζουν τις αγορές.

Το καλοκαίρι που πέρασε όταν η ΝΔ είχε double score στις περισσότερες δημοσκοπήσεις το σενάριο έλεγε πως όποτε και να γίνουν οι εκλογές διαφαίνεται κυβερνητική πλειοψηφία με φιλικότερο προς την οικονομία πρόσωπο.

Τους τελευταίους μήνες η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχει μειωθεί και το σενάριο της αυτοδυναμίας ή των 180 βουλευτών (του φιλοευρωπαϊκού τόξου) έχει θαμπώσει.

Οι πιθανότητες ακυβερνησίας και αλλεπάλληλων εκλογών έχουν αυξηθεί…

Τούτο φαίνεται να προβληματίζει την οικονομία και την αγορά, παρά την διθυραμβική στήριξη των δανειστών και των οίκων αξιολόγησης στην κυβέρνηση του κ. Τσίπρα…

3) Δεν πάμε πουθενά, Κυριάκο…

Αγαπητέ κ. Στούπα…

ΒΡΥΝΑ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΟΝ ΑΥΤΙΑ.

“Η Γερμανική οικονομία ζει από τις εξαγωγές της στην Ελλάδα.”

Πάμε να δούμε την αλήθεια τώρα.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΞΑΞΩΓΕΣ.
Συνολικές εξαγωγές Γερμανίας 1,3 τρισεκατομμύρια.

Εξαγωγές Γερμανίας στην Ελλάδα το 2016 σχεδόν 5 δις.
Δηλαδή η Ελλάδα αποτελεί το 0,385 % των Γερμανικών εξαγωγών.
Όντως αποτελούμε τρομερό πελάτη για την Γερμανία.

ΠΑΜΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ…

Εξαγωγές Ελλάδας στη Γερμανία κοντά στα 2 δις.

Άρα εμπορικό ισοζύγιο -3 δις εις βάρος της Ελλάδας στο εμπορικό επίπεδο.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αν βάλουμε και το ισοζύγιο του τουρισμού με τη Γερμανία που είναι +2,5 δις τότε το τρομερό όφελος της Γερμανίας από τις διμερείς μας συναλλαγές είναι 500 εκατομμύρια.

Με αυτά τα σκουπίδια του παρασιτικού κρατικοσυντεχνιακού νεοπλάσματος δεν πας πουθενά ΚΥΡΙΑΚΟ…

ΕΞΑΦΑΝΙΣΕ ΤΑ ΤΩΡΑ…..

ΔΜ

Κ.Στούπας
capital.gr

Πηγή