[ccpw id="136103"]
Δέκα ψέματα κατέρρευσαν μέσα σε λίγες ώρες και με πολλά στοιχεία από τα πολιτικά πρόσωπα που βρέθηκαν στο στόχαστρο της κυβέρνησης με αιχμή την υπόθεση Novartis.

Οι ισχυρισμοί των «μαρτύρων» έπεσαν στο κενό, η απόπειρα δημιουργίας εντυπώσεων γύρισε μπούμερανγκ για το Μέγαρο Μαξίμου και η αλήθεια φάνηκε με γεγονότα, ημερομηνίες και αποδείξεις.

1) Η μάρτυρας ισχυρίζεται ότι από τις 26 Ιουνίου 2013 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2013 -επί υπουργίας Αδ. Γεωργιάδη- το Δημόσιο είχε δώσει 65 εκατομμύρια στη Novartis.
Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. κατέθεσε στοιχεία για τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τα οποία η Novartis στο επίμαχο διάστημα πήρε μόνο 19 εκατ. ευρώ. Σε αντίστοιχο διάστημα του 2017 επί ΣΥΡΙΖΑ η Novartis πήρε 60 εκατ. ευρώ.
2) Ο Αδωνις Γεωργιάδης κατηγορείται ότι ευνόησε συνολικά τη Novartis.
Ο κ. Γεωργιάδης κατά την ομιλία του στη Βουλή επικαλέστηκε τους ισολογισμούς της φαρμακευτικής εταιρίας. Συγκεκριμένα, ο τζίρος της Novartis το 2009 ήταν 440 εκατ. ευρώ. Το 2012 ήταν 410 εκατ. ευρώ. Το 2013 ήταν 381 εκατ. ευρώ. Το 2014 -οπότε εφαρμόστηκαν οι ρυθμίσεις που έγιναν επί υπουργίας Αδ. Γεωργιάδη- ο τζίρος της εταιρίας ήταν 337 εκατ. ευρώ. Το 2015 πήγε στα 341 εκατομμύρια ευρώ και σήμερα τρέχει με πάνω από 370 εκατ. ευρώ. «Ο χαμηλότερος τζίρος της Novartis έγινε επί της δικής μου θητείας. Με πλήρωνε η Novartis για να μειώνω τον τζίρο της;» διερωτήθηκε ο Αδωνις Γεωργιάδης.
3) O αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Υγείας κατηγορείται ότι μαζί με τον Αντ. Σαμαρά και τον Γ. Στουρνάρα, μέσω του Harvard Project, πληρώνονταν για να βάλουν τα νέα φάρμακα στη λίστα. Μάλιστα ο μάρτυρας λέει ότι τον Αύγουστο του 2013 μπήκαν τέσσερα φάρμακα της Novartis στο δελτίο τιμών ενώ δεν έπρεπε.
Η απάντηση ήταν ξεκάθαρη από τον κ. Γεωργιάδη: «Ο κ. Μπέζας είχε την αρμοδιότητα του δελτίου τιμών για το οποίο κατηγορούμαι. Και γι’ αυτό δεν υπογράφω εγώ την απόφαση. Το ξεκαθαρίζω όμως ότι δεν έχει τίποτα κακό το δελτίο τιμών που υπογράφει ο κ. Μπέζας. Στο συγκεκριμένο δελτίο, η Νοβάρτις έχει τη θέση 71 στη λίστα των νέων φαρμάκων. Υπήρχε μια επιτροπή τιμών στο υπουργείο και μετά μια δεύτερη επιτροπή και μετά μια τρίτη επιτροπή, συνολικά 33 άτομα έπρεπε να υπογράψουν πριν υπογράψει ο υπουργός. Δηλαδή εγώ, τον πρώτο μήνα που έγινα υπουργός, έπιασα 33 άτομα και τους είπα τι να κάνουν;» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης. «Ξαναλέω: Τι είναι αυτό που έκανα, εγώ, ο Σαμαράς και ο Στουρνάρας;» αναρωτήθηκε ο κ. Γεωργάδης και υπερασπίστηκε τη σύζυγο του Γιάννη Στουρνάρα χαρακτηρίζοντας τη Λίνα Νικολοπούλου ένα τεράστιο θύμα αυτής της ιστορίας.
4) Μάρτυρας βάζει στο στόχαστρο τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά λέγοντας ότι χρηματίστηκε από τη φαρμακευτική εταιρία.
Κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια ο πρώην πρωθυπουργός διέψευσε ρητά και κατηγορηματικά αυτούς τους ισχυρισμούς αφού ήδη έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη. «Τον Νοέμβριο του 2013, μήνες μετά την υποτιθέμενη “δωροδοκία” μου από τον κ. Φρουζή, τον αντιπρόεδρο της Novartis, έγινε εκδήλωση όπου ο κ. Φρουζής δημόσια αποκάλεσε “ανάλγητη” την πολιτική της κυβέρνησής μου για το φάρμακο! Δίπλα του καθόταν εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο σημερινός υπουργός Υγείας κ. Ξανθός. Που κι εκείνος τα ίδια έλεγε τότε. Η Novartis, το 2014, τον τελευταίο χρόνο της δικής μας διακυβέρνησης, είχε ζημιές 5,7 εκατομμυρίων. Την επόμενη χρονιά, επί ΣΥΡΙΖΑ, τι νομίζετε ότι συνέβη; Η Novartis είχε κέρδη 19 εκατομμυρίων», υπογράμμισε ο Αντ. Σαμαράς.
5) Ο μάρτυρας αναφέρει ότι έγινε συνάντηση του πρώην αντιπροέδρου της Novartis στην Ελλάδα Κ. Φρουζή με τον πρώην πρωθυπουργό στα μέσα του 2013. Ο κ. Φρουζής είχε μαζί του μια μαύρη βαλίτσα σαμσονάιτ και πάντα κατά τα λεγόμενα του «Σαράφη», αυτή ήταν γεμάτη δεσμίδες με χαρτονομίσματα.
Ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε: «Το πιο εκπληκτικό είναι πως τον κ. Φρουζή ουδέποτε τον έχω συναντήσει ιδιωτικά. Τον έχω δει δύο φορές στη ζωή μου, θεσμικά, ως πρόεδρο της Ενωσης Φαρμακοβιομηχάνων, μαζί με εκπροσώπους άλλων 12 πολυεθνικών και τριών υπουργών μπροστά στις κάμερες του Τύπου. Τη μία από τις δύο μάλιστα, σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου παρουσία της Μέρκελ, στο “Χίλτον”. Κι αυτή μπροστά σε κάμερες. Εσείς και οι υπουργοί σας -για πείτε μας, κ. Τσίπρα- πόσες φορές έχετε συναντήσει τον Φρουζή, δημόσια ή ιδιαιτέρως; Δεν ντρέπεστε λίγο…».
6) Ο Ανδρέας Λοβέρδος κατηγορείται για την τιμολόγηση φαρμάκου.
«Λένε ότι μείωσα τις τιμές και έκανα εξαιρέσεις στη Novartis. Από εμένα η εταιρία αυτή έχασε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, αυτό προκύπτει από τα στοιχεία. Υποστηρίζουν ότι έκανα εξαιρέσεις σε 12 φάρμακα αλλά στα επτά από αυτά επί των ημερών μου είχαν μείωση και τα δυο σταθερές τιμές» ανέφερε ο πρώην υπουργός.
7) Μάρτυρας στην κατάθεσή του της 1ης Δεκεμβρίου 2017 αναφέρει: «…το ύψος των αμοιβών που ελάμβανε ήταν δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσέφερε στη διοργάνωση των συνεδρίων και εν πολλοίς κάλυπτε χρήματα που δίνονταν ως δώρα στον Ιωάννη Στουρνάρα…».
«Ουδέποτε η MINDWORK έλαβε υψηλότερες αμοιβές από τις δέουσες, σύμφωνα με την αγορά στο πλαίσιο του τομέα δραστηριότητάς της. Τις υπηρεσίες της MINDWORK στα συνέδριά της αγόρασαν και άλλες εταιρίες» τόνισε ο κ. Στουρνάρας: «Ολες οι εταιρίες πλήρωναν τις ίδιες τιμές με τη Novartis. Υπάρχουν συμβάσεις, παραδοτέα, εντολές αγοράς, όλες οι πληρωμές γίνονται μέσω τραπέζης. Οι χορηγίες της Novartis στα συνέδρια της MINDWORK δεν διαφέρουν από τις χορηγίες άλλων εταιριών».
8) Ο ίδιος μάρτυρας κατέθεσε ότι η εταιρία της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα διοργάνωσε το «τελικό event του Harvard Project» στα τέλη του 2013 στο Μέγαρο Μουσικής, που μέσω αυτού, όπως ανέφερε ο μάρτυρας, δωροδοκήθηκαν μεταξύ άλλων, ο κ. Στουρνάρας, ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Αντώνης Σαμαράς. Ο μάρτυρας αυτός καταθέτει ότι μέσω της αμοιβής που έλαβε η εταιρία ξεπλύθηκε μέρος του χρήματος των δωροδοκιών.
Ο κ. Στουρνάρας απάντησε σχετικά: «Η τελική εκδήλωση για το Harvard Project οργανώθηκε πράγματι από την εταιρία της συζύγου μου, όχι στο τέλος του 2013, που λέει ο μάρτυρας, αλλά στις 21-3-2014. Οχι στο Μέγαρο Μουσικής, που λέει ο μάρτυρας, αλλά στο ξενοδοχείο “King George” και τελούσε υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών», απάντησε ο κ. Στουρνάρας.
Τιμολογήθηκε από τη MINDWORK στα 20.875 ευρώ και από αυτά τα κόστη υπέρ τρίτων ήταν 18.449,24 ευρώ. Συνεπώς απέμεινε υπέρ της MINDWORK μικτό κέρδος 2.400 ευρώ.
«Το ποσό αυτό, λοιπόν, των 2.400 ευρώ, κατά τον προστατευόμενο μάρτυρα, χρησιμοποιήθηκε για να ξεπλυθεί μέρος των εκατομμυρίων με τα οποία δήθεν δωροδοκήθηκαν ο Αντώνης Σαμαράς, ο Αδωνις Γεωργιάδης και εγώ!».
9) Ο κ. Στουρνάρας κατηγορείται ότι το διάστημα που ήταν υπουργός Οικονομικών, από τον Ιούλιο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2014, δωροδοκήθηκε με τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ευρώ από τον Κωνσταντίνο Φρουζή προκειμένου να συμψηφιστούν φορολογικές οφειλές της Novartis με ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς αυτή. Επίσης, ότι με απόφασή του εκταμιεύτηκαν 65 εκατομμύρια ευρώ προς τη Novartis.
«Ουδέποτε υπέγραψα τέτοιες αποφάσεις ούτε είχα τέτοια αρμοδιότητα. Μάταια ζητώ, εβδομάδες τώρα, να μου δείξουν σχετικές αποφάσεις μου και τις υπογραφές που έβαλα για να υλοποιηθούν. Απλά, δεν υπάρχουν» σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.
10) Στο στόχαστρο της «Αικατερίνης Κελέτση» και ο Παναγιώτης Πικραμμένος.
«Οι ισχυρισμοί είναι αποκύημα της φαντασίας του μάρτυρα και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα διότι επί πρωθυπουργίας μου ουδέποτε καταβλήθηκαν χρήματα ούτε στην ελεγχόμενη ούτε σε καμία άλλη φαρμακευτική εταιρία. Εμείς το μόνο που κάναμε είναι να δώσουμε χρήματα στον ΕΟΠΥΥ και στα νοσοκομεία για την άμεση αντιμετώπιση των ελλείψεων σε φάρμακα, όπως ζητούσε τότε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας», απάντησε ο πρώην πρωθυπουργός.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ
kkatsavou@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Πηγή