[ccpw id="136103"]

«Καθήκον μας είναι λιγότερο να τον κρίνουμε και περισσότερο να τον καταδικάσουμε»
Saint-Just, στη δίκη του έκπτωτου Λουδοβίκου.


Σήμερα ζούμε ιστορία. 

Μόνο στην Ελλάδα μια παρέα που εθίζεται στον μικροπολιτικό τακτικισμό, θα έστελνε στο εδώλιο δυο πρώην πρωθυπουργούς και οχτώ πρώην υπουργούς με μαρτυρίες, που ανάγονται στη σφαίρα του πιθανολογούμενου.

Η εμφατική πολιτική αξιοποίηση της υπόθεσης ήταν εμφανής από την πρώτη ημέρα της «αποκάλυψης» δια χειλέων υπουργών.

Ο πρωθυπουργός σήμερα κατά την ομιλία του στη Βουλή θα αναφερθεί, σύμφωνα με κύκλους του Μαξίμου, «στην ουσία» του Σκανδάλου Novartis, όπως είναι η φαρμακευτική δαπάνη, και η κατ’ αυτόν «ειδική μεταχείριση» συγκεκριμένων εταιριών από προηγούμενες κυβερνήσεις (για την εποχή δηλαδή που ο ίδιος και το κόμμα του φώναζαν «όχι στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης»). Βέβαια η εποχή της υπερεκτόξευσης της φαρμακευτικής δαπάνης, με βάση την ψυχρή καταγραφή των αριθμών, έχει ονοματεπώνυμο πρωθυπουργού. Ως προς αυτό αναμένεται με ενδιαφέρον η ομιλία του κ. Τσίπρα.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός θα υποστηρίξει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της και ό,τι προβλέπεται θεσμικά για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, ενώ θα επιτεθεί στη Ν.Δ. κατηγορώντας την για διαρκή επιχείρηση τρομοκράτησης των προστατευόμενων μαρτύρων (σ.σ. αυτών που ορίστηκαν ως «μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος» εκ των υστέρων, στις 9 Φεβρουαρίου, ημέρα της επιστολής Βενιζέλου στη Βουλή με την οποία ζητούσε να διαβιβαστεί στη Βουλή η μη συμπεριληφθείσα στη δικογραφία πράξη του χαρακτηρισμού των μαρτύρων ως «δημοσίου συμφέροντος»).

Επίσης θα κατηγορήσει τη ΝΔ για ευθείες παρεμβάσεις της στη Δικαιοσύνη – ναι ο ΣΥΡΙΖΑ τη ΝΔ.

Στην κυβέρνηση έχουν θορυβηθεί για την εξέλιξη της υπόθεσης. Και τούτο διότι ναι μεν υπάρχουν πολλοί και καλοί δικηγόροι να αναλάβουν την υπεράσπιση των εμπλεκόμενων, αλλά η νομική γνώση και η ρητορική δεινότητα Βενιζέλου, του οποίου κάθε τεκμηριωμένη «γνωμάτευση» επί της υπόθεσης γίνεται είδηση και κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, τους έχει αποσταθεροποιήσει. Και σκευωρία να μην είναι, οι παραβάσεις των κανονισμών που σημειώθηκαν στην υπόθεση, της δίνουν τέτοιο επίχρισμα.

Νουνεχείς βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος (έχει και τέτοιους) έχουν αποθαρρυνθεί, μετά τις πρώτες θριαμβευτικές ημέρες που ακολούθησαν τις δηλώσεις των Παπαγγελόπουλου – Κοντονή.

Οι ίδιοι με οίηση μας μιλούσαν για κατάκτηση και δεύτερης τετραετίας, καθώς το παλιό πολιτικό σκηνικό «θα γίνει σκόνη» – κατά την εκπεφρασμένη άποψή τους εκείνων των ημερών. Οι ίδιοι τώρα, διαβλέποντας, ή έστω διαισθανόμενοι το νομικώς ατεκμηρίωτο – που θα δρομολογήσει και πολιτική ήττα – εύχονται να βρεθεί «έστω και ένας» εναντίον του οποίου θα ευσταθούν οι κατηγορίες.

Θεωρούν ότι ο «έστω και ένας» ένοχος θα δικαιώσει στα μάτια του λαού και τη σπίλωση των υπολοίπων, ως αναπόσπαστο τμήμα της διαδικασίας απόδοσης δικαιοσύνης.

Στο Μαξίμου νιώθουν εγκλωβισμένοι. Θα ήθελαν μία χρονικώς γρήγορη διεξαγωγή της υπόθεσης σε επίπεδο κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Πλέον δεν το μπορούν και η υπόθεση θα γίνει σήριαλ στα ΜΜΕ, όπου θα φιλοξενείται ο καταιγισμός των καταγγελιών εκ μέρους των φερόμενων ως εμπλεκόμενων, εισπράττοντας το αναλογούν πολιτικό κόστος.

Αντιθέτως εύχονται η δικαστική διερεύνηση να τραβήξει σε μάκρος, ώστε να υπερβεί τη θητεία τους και να μην προλάβουν οι εμπλεκόμενοι να απευθυνθούν στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, όπου η χώρα – και φυσικά η κυβέρνηση – δύνανται να ευτελιστούν και να κατακτήσουν επάξια θέση δίπλα στην Πολωνία και την Ουγγαρία.

Και ενώ έσπειραν ανέμους στο πολιτικό σκηνικό, αδιαφόρησαν για το ίδιο το σκάνδαλο Novartis, γιατί ως διασπάθιση των χρημάτων του λαού ουδόλως τους ενδιέφερε, ει μη μόνον στο μέτρο που θα μπορούσαν να εμπλέξουν πολιτικούς αντιπάλους.

Εξ ου και η τακτική των φαρμακευτικών εταιριών συνεχίζεται απαράλλακτη. 

Φίλοι που βρέθηκαν το τριήμερο σε χιονοδρομικό κέντρο της Βουλγαρίας (δεν έχει σημασία ποιο), συνάντησαν έλληνες γιατρούς μετά των οικογενειών τους, να απολαμβάνουν τη φιλοξενία φαρμακευτικής εταιρίας που δραστηριοποιείται εν Ελλάδι.

Δεν ήταν εκεί καν υπό το πρόσχημα συνεδρίου εκεί. Απλώς έκαναν πληρωμένες από την φαρμακευτική διακοπές!

Του Γιάννη Σιδέρη
liberal.gr

Πηγή