Στη μορφωτική επανάσταση οι κινέζοι φοιτητές περιέφεραν στους δρόμους τους γραφειοκράτες βάζοντάς τους να φοράνε αστεία μυτερά χάρτινα καπέλα.

Το καλοκαίρι του 2011 οι αγανακτισμένοι γιαουρτώνανε τους πολιτικούς που τολμούσαν να πάνε σε ταβέρνα. 

Στη δικτατορία του Μεταξά, η αστυνομία του Μανιαδάκη έδινε μουρουνόλαδο στους πολιτικούς αντιπάλους και τους έβαζε να κάτσουν πάνω σε μια κολώνα πάγο ώστε να τους πιάσει κόψιμο.

Ο λόγος ότι για τον κόσμο η γελοιοποίηση υποδηλώνει την ενοχή.

Την Τετάρτη στη Βουλή 10 κάλπες θα έχουν στηθεί μπροστά από το προεδρείο.

Οι βουλευτές θα ψηφίσουν ποιος από τους συναδέλφους τους θα παραπεμφθεί στην προανακριτική επιτροπή.

Στην πραγματικότητα η προανακριτική δεν θα ενδιαφέρει. Την ώρα που θα ανακοινώνεται από το προεδρείο ποιος θα παραπεμφθεί και ποιος όχι θα έχει ήδη αποφασιστεί ποιος είναι αθώος και ποιος τα έχει πάρει.

Το όνομα που θα ακούγεται ότι παραπέμπεται επικοινωνιακά θα έχει τελεσίδικα καταδικαστεί.

Από την κοινή γνώμη, που θα πιστεύει ότι «για να τον στέλνουνε κάτι έχει κάνει».

Το πόσο θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να φανεί ότι την Τετάρτη θα ψηφιστεί ποιος είναι ένοχος φάνηκε από τις χθεσινές δηλώσεις του Νίκου Παρασκευόπουλου.

Ο Παρασκευόπουλος παρουσιάστηκε από την ΕΡΤ με τον πρωτότυπο προσδιορισμό «βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και υπηρέτης της νομικής επιστήμης».

Αφού είπε «πάρα πολλοί κατηγορούμενοι, οποιωνδήποτε υποθέσεων, όταν δικάζονται μιλούν για σκευωρία. Δεν είναι κάτι πρωτότυπο» για να δείξει ότι οι 10 σαν κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα να λένε ότι θέλουν για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους προσέθεσε: «αλλά εν πάση περιπτώσει εδώ δεν έχουμε κατηγορούμενους», κλείνοντάς το με ένα «…ακόμα».

Όπως «ακόμα» δεν είναι ούτε ο Τσίπρας, ούτε ο Παπαγγελόπουλος που έχουν μηνυθεί από τον Αντώνη Σαμαρά. 

Μόνο που το «…ακόμα» δεν ισχύει για τον διχασμό.

Αδιαφορώντας για την υπόθεση Novartis – που φάνηκε από την προστασία που δόθηκε στον Κουρουμπλή – και ασχολούμενος με το πώς θα εξοντώσει την ηγεσία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένα ακόμα βήμα σε αυτό από την εποχή του «Εμείς ή Αυτοί». Τον διχασμό της Ελλάδας.

Ελπίζοντας ότι οι ευαίσθητοι φλωρούμπες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θα τον αφήσουν να ξηλώσει την ηγεσία των δύο κομμάτων σαν το πουλόβερ, ασχολούμενοι με το αν στέκει ο Γεωργιάδης να πουλάει βιβλία και ο Σαμαράς να κάνει μηνύσεις.

Μόνο που από τις αντιδράσεις που ξεκίνησαν με τη διαγραφή του Αντώναρου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη φάνηκε ότι αυτό το ματς θα παιχτεί όσο σκληρά πρέπει.

Την Τετάρτη στη Βουλή κανένας πρώην υπουργός ή πρωθυπουργός της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν θα αφήσει τον Νίκο Κοτζιά και την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ να κρίνει αν είναι αθώος ή ένοχος.

Κανένας δεν θα αποκρούσει τις κατηγορίες τριών κουκουλοφόρων. Κανένας οπαδός των δύο κομμάτων δεν θα πει «ας αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κρίνει» αφήνοντας τους ηγέτες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να διασύρονται για δύο μήνες στην προανακριτική.

Την Τετάρτη στη Βουλή δεν θα εξετάζεται η υπόθεση της Novartis. 

Στήνεται ένα θέατρο που θέλει να παρουσιάσει τα πιο δυναμικά στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ όχι κατηγορούμενους αλλά ενόχους.

Όσο για τις ευαίσθητες ψυχές που θέλουν στωικούς μάρτυρες και κοινοβουλευτικές θυσίες υπάρχουν τα λόγια του στρατηγού Πάτον.

«Κανένας δεν κέρδισε τον πόλεμο πεθαίνοντας για την πατρίδα του. Τον κέρδισε κάνοντας τον άλλον να πεθάνει για την δική του».

Του Αντώνη Πανούτσου
liberal.gr

Πηγή

Share.