Την δημοκρατία την επικαλούνται περισσότερο εκείνοι που την πιστεύουν λιγότερο. Όπως μια μερίδα της αριστεράς. Από τις ιδέες σας αντιπαθώ περισσότερο τις μεθόδους σας. Γιατί δεν έχετε το θάρρος να πείτε την αλήθεια. Είστε εναντίον της δημοκρατίας και οφείλετε να είστε. Γιατί διαφορετικά δεν θα ήσασταν συνεπείς με τις ιδέες σας.

Κωνσταντίνος Καραμανλής (12 Ιουνίου 1976)

“Σκάνδαλο Novartis υπάρχει, ας αποδείξουν πως είναι αθώοι…” ισχυρίστηκε πριν από λίγες μέρες ο υπουργός των Εξωτερικών κ. Κοτζιάς σε μια αποκαλυπτική για τον πυρήνα των βαθύτερων ιδεολογικών του αντιλήψεών του φράση…

Στις δημοκρατίες είθισται να ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας για κάποιον μέχρι να υπάρξει καταδικαστική απόφαση από τον θεσμό της ανεξάρτητης δικαιοσύνης. Στα ολοκληρωτικά καθεστώτα και ιδεολογίες υπάρχει μόνο το τεκμήριο της σκοπιμότητας.

Τουτέστιν, αθώος ή ένοχος κρίνεται κάποιος ανάλογα με το τι συμφέρει το κόμμα ή την εξουσία και όχι με το τι τεκμαίρονται τα στοιχεία. Εξάλλου ο Λένιν ήταν αυτός που είχε διαλαλήσει πως η αλήθεια είναι μια μικροαστική εμμονή.

Η ελληνική αριστερά έχει αποδείξει πολλάκις πως αδυνατεί να “διαβάζει” σωστά τα δεδομένα κάθε ιστορικής συγκυρίας όπως π.χ. έχει αποδείξει πως μπορεί να κάνει η ιταλική αριστερά η οποία απέφυγε τον εμφύλιο μετά τον Β.Π.Π. και κατάφερε για δεκαετίες να οικοδομήσει το μεγαλύτερο ΚΚ στη Δύση το οποίο ήταν το μεγαλύτερο κόμμα της Ιταλίας. Το ΚΚ Ιταλίας μετά την κατάρρευση της σοβιετίας είχε την αξιοπρέπεια να ζητήσει συγγνώμη για τις αυταπάτες που υποστήριζε και να αυτοδιαλυθεί…

Η υποβάθμιση των ανεξάρτητων αρχών και των δημοκρατικών θεσμών όπως της δικαιοσύνης στην πατρίδα μας λαμβάνει χώρα όχι γιατί η κυβέρνηση της αριστεράς νιώθει τόσο ισχυρή που σχεδιάζει να διαλύσει το αστικό πολίτευμα προκειμένου να νεκραναστήσει τον σοβιετικού τύπου ολοκληρωτισμό, αλλά λόγω της αδυναμίας της να κυβερνήσει και να εξασφαλίσει την πολιτική της επιβίωση την επόμενη των επόμενων εκλογών ημέρα.

Δυστυχώς η υποβάθμιση των δημοκρατικών θεσμών και του πολιτικού συστήματος στον “βούρκο” της κοινωνικής ανυποληψίας αποτελεί βούτυρο στο ψωμί του ανερχόμενου συντηρητικού ολιγαρχισμού.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα βασικά αφηγήματα της Χούντας των συνταγματαρχών ήταν η διαφθορά των πολιτικάντηδων και ο κίνδυνος να οδηγηθεί η χώρα σε κατάσταση χαώδους αναρχίας από την πεζοδρομιακή δράση της αριστεράς.

Σε αμφότερα τα πεδία η αριστερά τόσο ως αντιπολίτευση παλιότερα όσο και ως κυβέρνηση σήμερα κάνει τα πάντα για να ωθήσει την κοινή γνώμη στην πεποίθηση πως η δημοκρατία είναι ένα αποτυχημένο πολίτευμα που οδηγεί σε οικονομικές χρεοκοπίες, πολιτική διαφθορά, κοινωνική αναρχία και εθνικές καταστροφές…

Μια εθνική καταστροφή απουσιάζει από το κάδρο, αλλά ας μην προτρέχουμε, η συγκυρία γίνεται όλο και ευνοϊκότερη…

2) Τα αίτια μιας φούσκας…

Όπως ήταν αναμενόμενο οι διεθνείς αγορές αντέδρασαν την προηγούμενη εβδομάδα μετά το “μίνι-κραχ” που είχε προηγηθεί. Οι αισιοδοξούντες βγήκαν από τα καταφύγια και ομιλούν πλέον περί της ισχυρής κερδοφορίας και της οικονομικής ανάπτυξης που εγγυάται την αιώνια άνοδο…

Είναι πολύ πιθανό ένα νέο ιστορικό υψηλό να φέρει σε πολύ δύσκολη θέση όσους είναι σκεπτικοί και επιφυλακτικοί.

Η “βιομηχανία” των επενδύσεων είναι σαν όποια άλλη βιομηχανία όπου δύσκολα μπορεί κάποιος να μείνει έξω από τον συρμό και τον χορό της καταστροφής.

Οι διαχειριστές που προσπαθούν να κρατήσουν κεφάλαια πελατών εκτός αγοράς σε μια περίοδο που η αγορά ανεβαίνει επικίνδυνα “ποδοπατούνται” από τους ίδιους τους πελάτες και υποψήφια μελλοντικά θύματα.

Ελάχιστοι διαχειριστές έχουν το θάρρος να σταθούν απέναντι στους αλαλάζοντες για κέρδη επενδυτές και να τους πουν όπως ο S. Yacktman της AMG Yacktman “Δεν πρόκειται να επενδύσουμε τα χρήματά σας σε μετοχές. Αν δεν σας αρέσει πουλήστε τα μερίδια του επενδυτικού μας κεφαλαίου και εμείς είμαστε πρόθυμοι να απολυθούμε”.

Το κεφαλαιοποίησης 8,5 δισ. δολ. fund Yacktman(YACKX) έχει πάνω από το 25% σε μετρητά εδώ και καιρό και κατά την πρόσφατη διόρθωση δεν αγόρασε στα χαμηλά.

Η επιφυλακτική στάση απέναντι σε μια αγορά που συνέχισε να ανεβαίνει του στοίχισε εκροές της τάξης του 1,2 δισ. δολάρια. Μετά τη διόρθωση όμως η απόδοσή του εκτοξεύτηκε στο 13,5% όταν η αγορά περιορίστηκε στο 3,5%.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων πρέπει να διαθέτουν πολύ ισχυρό χαρακτήρα για να αντιμετωπίσουν αυτό που ονομάζεται κίνδυνος καριέρας.

Δηλαδή, να υστερούν σε αποδόσεις έναντι του μέσου όρου του ανταγωνισμού. Αυτός είναι ο λόγος που νιώθουν ασφαλέστεροι όταν κάνουν κάτι που νομίζουν πως είναι λάθος αλλά είναι αυτό που κάνουν και όλοι οι άλλοι.

Κανείς δεν μπορεί να τους κατηγορήσει όταν γράψουν μεγάλη ζημιά αν και όλοι οι άλλοι έχουν γράψει μεγάλη ζημιά…

Αντιθέτως, αν γράψουν ζημιά ή μικρή απόδοση όταν όλοι οι άλλοι γράφουν μεγάλες αποδόσεις κινδυνεύουν να χλευαστούν και να απολυθούν..

Αυτός είναι ένας βασικός λόγος που λαμβάνουν χώρα χρηματιστηριακές “φούσκες” στις αγορές…

O S&P 500 έχει γράψει φέτος υψηλό στις 2.875 μονάδες και κατά την πρόσφατη απότομη διόρθωση έπεσε μέχρι τις 2.545 μονάδες. Την περασμένη εβδομάδα κατά την αντίδραση έκλεισε στις 2.732 μονάδες. Ο Χρυσός την περασμένη εβδομάδα έκλεισε στα 1.356 δολάρια η ουγκιά.

Στα επόμενα 2-3 χρόνια η στήλη δεν θα απέκλειε πως μπορούμε να δούμε μπροστά από τον S&P 500 τόσο το 3 όσο και το 1 και μπροστά στην τιμή του χρυσού τουλάχιστον το 2.

3) Όλα δύσκολα…

Παρά την ανοδική αντίδραση των διεθνών αγορών την περασμένη εβδομάδα το ελληνικό χρηματιστήριο συνέχισε να εμφανίζει τις αδυναμίες των τελευταίων εβδομάδων. Στην αγορά με αιχμή τις τραπεζικές μετοχές που δεν μπορούν να ξεπεράσουν τις τιμές της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης συνεχίζει να είναι διάχυτος ο προβληματισμός.

Είναι προφανές πως ο περίφημος νόμος Κατσέλη έχει καταπιεί τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις και απειλεί να καταπιεί και άλλες… Όπως εδώ και καιρό υποστηρίζει η στήλη, μετά το τέλος αυτής της περιπέτειας οι οικονομικά αδύναμοι που θα χάσουν τα σπίτια τους θα είναι πολλές δεκάδες περισσότεροι από αυτούς που θα τα έχαναν αν δεν είχε παρεμβληθεί ο Νόμος Κατσέλη να εμποδίσει το 2010-11 τους πλειστηριασμούς που θα απέτρεπαν την αδυναμία πληρωμής να γίνει μόδα…

Στις παραμέτρους που συνδιαμορφώνουν το κλίμα στην ελληνική αγορά θα πρέπει να προσθέσουμε και την παράμετρο Ερντογάν που μας απειλεί ευθέως πλέον.

4) Η αρχή του κύματος…

Καλησπέρα,

ενδιαφέρομαι για το βιβλίο “Η αρχή του κύματος” και καθώς έχω ψάξει παντού και δε το βρίσκω σας αποστέλλω μήπως γνωρίζετε πού να το βρω.

Με εκτίμηση από ένα φανατικό αναγνώστη σας,

Διονύσιος Π.

Απάντηση: Τα τελευταία 2-3 αντίτυπα τα έχω δωρίσει στη δανειστική βιβλιοθήκη τους ΚΕΦΙΜ-Μάρκος Δραγούμης

https://www.kefim.org/el/

5) Ηλεκτρονική Πλατφόρμα

Κύριε Στούπα καλησπέρα σας

Θα ήθελα να μου συστήσετε εσείς ή κάποιος από τους αναγνώστες σας μια καλή και εύκολη ηλεκτρονική επενδυτική πλατφόρμα με έδρα στην Ελλάδα.

Προσωπικά είμαι απλός χρήστης (μόνο long κινήσεις χωρίς stop loss, παράγωγα, options κλπ.).

Γενικά ήμουνα σχετικά ικανοποιημένος από την πλατφόρμα ……. αλλά αφενός αυτή αλλάζει τις προσεχείς ημέρες και γίνεται πιο περίπλοκη και αφετέρου με εμποδίζει να κάνω κάποιες κινήσεις σε αρκετές μετοχές της Ευρώπης και της Αμερικής που με ενδιαφέρουν πχ pandora (copenhagen) & veon.as

Ευχαριστώ πολύ

Με εκτίμηση

ΑΚ
(Το όνομα της πλατφόρμας αφαιρέθηκε από τη στήλη για ευνόητους λόγους..)

Κ.Στούπας
capital.gr

Πηγή

Share.