Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Στενεύουν κάθε μέρα και πιο πολύ τα περιθώρια ελιγμών του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς τα αφηγήματα στα οποία επιχειρεί να στηριχθεί προκειμένου να εξαντλήσει την τετραετία, καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο, με κεντρικό εκείνο της οικονομίας.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Σαν βόμβα έσκασε η συνέντευξη της Κριστίν Λαγκάρντ σε γερμανική εφημερίδα, στην οποία κάνει “σκόνη και θρύψαλα” το κυβερνητικό αφήγημα περί «καθαρής» εξόδου.

«Υποθέτουμε ότι τον Αύγουστο το τρέχον πρόγραμμα θα τελειώσει. Μπορώ να αντιληφθώ το ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει τα το γιορτάσει ως χειραφέτηση, αλλά η χώρα θα παραμείνει υπό επιτήρηση, θα πρέπει να τηρηθούν οι συμφωνημένοι κανόνες. Οι Ευρωπαίοι επένδυσαν πολλά χρήματα στην Ελλάδα και γιαυτό έχουν δικαιολογημένο συμφέρον στο να συνεχίσει η Αθήνα τις μεταρρυθμίσεις και να υλοποιήσει όσα υποσχέθηκε», τόνισε χαρακτηριστικά η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

Με την συγκεκριμένη τοποθέτησή της η κυρία Λαγκάρντ αφαιρεί με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ένα από τα πιο ισχυρά όπλα του κ. Τσίπρα, αναφορικά με την επόμενη μέρα του τρίτου προγράμματος.

Στην κυβέρνηση δεν έχουν κρύψει ότι επενδύουν πολλά στην«μετάμνημονιακή» περίοδο, η οποία αρχίζει, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, τον Αύγουστο του 2018. Ορισμένοι μάλιστα εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός θα θελήσει να κεφαλαιοποιήσει το τέλος του τρίτου προγράμματος με διθυραμβικές εκδηλώσεις και δηλώσεις.

Παρόλαυτα τα λεγόμενα της Κριστίν Λαγκάρντ, της συμμάχου της ελληνικής κυβέρνησης κατά δήλωση υπουργών, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια διαχείρισης από τον κ. Τσίπρα. Στην περίπτωση που η «αυξημένη εποπτεία», που ολοένα και πιο έντονα ακούγεται στους διαδρόμους των Βρυξελλών και του Ταμείου εμπεδωθεί στην συνείδηση των Ελλήνων, τότε η κατάσταση για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μόνον ευχάριστη δε θα είναι. Εάν σε αυτό το πλαίσιο συνυπολογίσουμε τα ήδη ψηφισμένα μέτρα για περικοπές σε συντάξεις από την πρωτοχρονιά του 2019 αλλά και την πιθανότητα η μείωση του αφορολόγητου να έρθει μία χρονιά νωρίτερα (2019 αντί 2020) τότε το όλο «πακέτο» αρχίζει και βαραίνει πολύ για τον κ. Τσίπρα. Στην όλη εξίσωση ας προσθέσουμε και την παράμετρο της φθοράς, την οποία υπέστησαν οι νέοι τίτλοι μετά την πρόσφατη έξοδο στις αγορές των ομολόγων, όταν εκτέθηκαν στην ελεύθερη αγορά. Τα επιτόκια ανέβηκαν κοντά στις 50-50 μονάδες βάσης και με τον τρόπο αυτές οι επενδυτές αντί για κέρδη κατέγραψαν ζημίες.

Πρόκειται αναμφίβολα για ένα πρόδρομο μήνυμα των αγορών ότι ελληνική οικονομία παραμένει ασθενής, στοιχείο που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν από το Μέγαρο Μαξίμου.

ΣΚΟΠΙΑΝΟ: Εκτός αρχικού σχεδιασμού έχει βρεθεί η διαχείριση των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ για τον Αλέξη Τσίπρα.

Παρά την αρχική βεβαιότητα ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά, η εικόνα του κυβερνητικού συνασπισμού δείχνει να είναι τραυματισμένη με τους δύο εταίρους να μην έχουν βρει κοινό βηματισμό. Η συγκεκριμένη υπόθεση μέχρι σήμερα φαίνεται να έχει προκαλέσει περισσότερα προβλήματα για τον Αλέξη Τσίπρα παρά να έχει προσδώσει προστιθέμενη αξία, με τον Πάνο Καμμένο να περιμένει τις εξελίξεις και να μην αποκλείει ακόμα και την αποχώρηση του από το κυβερνητικό σχήμα. Το Σκοπιανό φαίνεται να αποτελεί λοιπόν μια εστία φθοράς από το πουθενά για την κυβέρνηση.

NOVARTIS: Σε άγνωστο Χ εξελίσσεται η υπόθεση με την NOVARTIS. Η ένταση στην πολιτική σκηνή ανεβαίνει, με απρόβλεπτες διαστάσεις.

Στην περίπτωση που αποδειχτεί εμπλοκή στελέχους της ΝΔ τότε σαφώς η κυβέρνηση θα επιδιώξει να το εκμεταλλευθεί. Σε αντίθετη περίπτωση θα μιλάμε για ένα μεγάλο «χτύπημα», που δε θα είναι εύκολα διαχειρίσιμο για το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Παρά το γεγονός ότι σταθερή επιδίωξη του πρωθυπουργού είναι να εξαντλήσει την θητεία που προσδιορίζει το σύνταγμα, όπως ήδη έχει αποδείξει το πρόσφατο παρελθόν, θα θελήσει να κάνει εκλογές στην καλύτερη για το κόμμα του συγκυρία.

Με την μόνη πλέον διαφορά, ότι οι επιλογές αυτές σιγά σιγά λιγοστεύουν…

Φωτογραφία: intimenews.gr

Πηγή

Share.