Οξεία κριτική στην κυβέρνηση και την τρόϊκα για τις επιλογές της στον τομέα της υγείας ασκήθηκε στη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης της STAT BANK  με θέμα «Υγεία-Φάρμακο-Ομορφιά 2013» όπου παρευρέθηκαν και μίλησαν σημαντικοί εκπρόσωποι του κλάδου.

11-11-2013

Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ κ. Θεόδωρος Τρύφων κάλεσε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αφήσει τους πειραματισμούς με τις τιμές ενώ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών χαρακτήρισε ανθρωποκτονική την κυβερνητική πολιτική. 

Αντιστοίχως, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Κ. Φρουζής χαρακτήρισε την κυβερνητική πολιτική ανάλγητη ενώ δήλωσε ότι οι πολυεθνικές επιχειρήσεις δεν πρόκειται να κλάψουν από την όλη εξέλιξη…
Θεόδωρος Τρύφων, αντιπρόεδρος ΠΕΦ – Όχι πειραματισμοί με τις τιμές των φαρμάκων
Εκκληση στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αφήσει τους πειραματισμούς με τις τιμές των φαρμάκων, απηύθυνε σε έντονο ύφος ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας κ. Θεόδωρος Τρύφων μιλώντας χθες το βράδυ σε εκδήλωση της Stat Bank με θέμα “Υγεία- Φάρμακο – Ομορφιά 2013”.
Είναι η ώρα να κυττάξουμε και το θέμα του όγκου είπε ο κ. Τρύφων, ενώ ζήτησε για ακόμη μία φορά, ισότιμη συμμετοχή από όλους τους παρόχους υγείας και όχι μόνο από την φαρμακοβιομηχανία,  στην μείωση της δαπάνης.
Υπογράμμισε ότι από τα 2 δις ευρώ που έχει προυπολογισθεί η φαρμακευτική δαπάνη για το 2014, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες διεκδικούν το 35%.
Αναφορικά με θέματα ανάπτυξης, ο κ. Τρύφων, επεσήμανε ότι «εδώ και τρία χρόνια- για να μην πούμε 13», είπε χαρακτηριστικά- «οι επιχειρήσεις δεν κάνουν τίποτε άλλο από crisis management, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα για στρατηγική ανάπτυξης. Εάν συνεχίσουμε να λύνουμε προβλήματα και να είμαστε στην λογική του crisis management», συνέχισε,« η χώρα δεν θα έχει καμία ελπίδα». Βρισκόμαστε σε καθεστώς περιορισμένων πόρων, κατέληξε, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραμελήσουμε την πρόληψη.
Κωνσταντίνος Φρουζής, δεν πρόκειται να κλάψουν οι πολυεθνικές
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Φρουζής,  στην ίδια εκδήλωση, τόνισε ότι δεν πρόκειται να κλάψουν οι πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες εάν χάσουν χρήματα στην Ελλάδα, ενώ για τις ελληνικές επιχειρήσεις, υποστήριξε ότι πρέπει να γίνουν πιο εξωστρεφείς.
Το 2013, συνέχισε, θα φθάσουμε στο 65% της Ευρώπης όσον αφορά την δημόσια εξωνοσοκομειακή δαπάνη, ωστόσο υπάρχουν χώρες στην ΕΕ που το προσδόκιμο επιβίωσης είναι στα 70 έτη, δέκα χρόνια κάτω από εμάς. «Εκεί θέλουν να μας πάνε;» αναρωτήθηκε, προσθέτοντας ότι« από την ανάλγητη αυτή πολιτική, θύματα είναι οι ανασφάλιστοι και οι ευπαθείς ομάδες».
Πατούλης: Ανθρωποκτονική η κυβερνητική πολιτική
Εκκληση στην κυβέρνηση να δημιουργήσει τα δεδομένα εκείνα ώστε να παραμένουν οι γιατροί στην πατρίδα ( καθώς το 40% αυτών που τελειώνουν φεύγουν στο εξωτερικό) και να ενισχυθούν τα νησιά μας, απηύθυνε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργος Πατούλης, στην ημερίδα της Stat Bank για την υγεία το φάρμακο και την ομορφιά 2013, σημειώνοντας ότι η κρίση είναι ανθρωποκτονική.
Μάλιστα ο κ. Πατούλης επεσήμανε με έμφαση ότι αυτή την στιγμή πολλά νησιά είναι ακάλυπτα, με αποτέλεσμα ακόμη και για απλά περιστατικά, να πραγματοποιούνται αεροδιακομιδές οι οποίες κοστίζουν γύρω στις 10.000 με 15.000 ευρώ, όσο είναι δηλαδή το εισόδημα ενός ειδικευμένου γιατρού τον χρόνο.
Οι απόπειρες των οριζόντιων περικοπών στις δαπάνες υγείας, συρρίκνωσαν κατά πολύ τις υπηρεσίες υγείας, συνέχισε, και έγιναν πολύ ακριβές για τους ασφαλισμένους και απαγορευμένες για τους ανασφάλιστους, τόνισε με έμφαση και πρόσεθεσε: για να βγούμε από την κρίση αυτή όμως, που έχει γίνει ανθρωποκτονική, χρειαζόμαστε τους έλληνες ζωντανούς για να πληρώσουμε και να ξεχρεώσουμε.
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ αναφέρθηκε και στο κομμάτι της πρόληψης, σημειώνοντας ότι η υγεία δεν ξεκινάει από την θεραπεία αλλά από την στρατηγική πρόληψης και δυστυχώς προαγωγή υγείας δεν υπάρχει. Υπογράμμισε ότι σε λίγο καιρό δεν θα έχουμε γιατρούς, καθώς το 40% αυτών που τελειώνουν φεύγουν για το εξωτερικό και ζήτησε από όλους ψυχραιμία και ενότητα.
Για την φαρμακευτική πολιτική, υπογράμμισε ότι θέλουμε φθηνό φάρμακο αλλά ελεγμένο και κανένα συνταγογραφούμενο φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή που μόνο στην Ελλάδα καταστρατηγείται αυτός ο νόμος. Η χορήγηση του φαρμάκου είναι ιατρική πράξη που πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από το γιατρό ούτε από το φαρμακοποιό, ούτε από τον βοηθό φαρμακείου κατέληξε.
ΕΟΠΥΥ: τέλος ελλειμμάτων το 2013 ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Κοντός στην εκδήλωση της Stat Bank
Από το τέλος του 2013 ο ΕΟΠΥΥ θα σταματήσει να παράγει ελλείμματα δήλωσε χθες το βράδυ σε εκδήλωση της Stat Bank με θέμα “Υγεία –  Φάρμακο – Ομορφιά 2013” ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός, προσθέτοντας ότι θα πρέπει όλοι μας να προσαρμοστούμε στο μοντέλο της ορθολογικής κατανομής πόρων.
«Η άσκηση που καλούμαστε όλοι να λύσουμε είναι δύσκολη, γιατί αφορά και θέματα τιμών και συμμετοχών τους ασθενούς στο σύστημα, ενώ όλα αυτά πραγματοποιούνται σε μία εποχή που ο ΕΟΠΥΥ διέρχεται έντονη μεταρρυθμιστική περίοδο», τόνισε ο κ. Κοντός.
Η εξίσωση που καλούμαστε επομένως να λύσουμε είναι δύσκολη, συνέχισε, γιατί η πολιτική μας, εκτός των άλλων, περιλαμβάνει και τις τιμές, και τον όγκο και τα γενόσημα και τα καινοτόμα φάρμακα, τα οποία θα πρέπει να απολαμβάνουν οι έλληνες πολίτες χωρίς όμως ταυτόχρονα να επιβαρύνεται το σύστημα. Ο ΕΟΠΥΥ πάντως, από το 2013 και αυτό θα φανεί πιο έντονα το 2014, συνέχισε, θα σταματήσει να παράγει ελλείμματα.
Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ αναφέρθηκε ακόμη και στην γενικότερη δημοσιονομική κατάσταση, τονίζοντας, ότι ζούμε πλέον με πολύ περιορισμένους πόρους και γι αυτό ακριβώς, θα πρέπει να προσαρμοστούμε όλοι- ασφαλισμένοι και πάροχοι υγείας- σε μία πιο ορθολογική κατανομή.
Ταυτόχρονα, συνέχισε, ο ΕΟΠΥΥ οφείλει να έχει έντονα αντανακλαστικά, και για τον λόγο αυτό επενδύει στον κλινικό έλεγχο, ενώ υλοποιεί διαρκώς ελέγχους σε ζητήματα  παραβατικότητας.
Στην εκδήλωση παρενέβησαν οι κκ:
  • Ανδρέας Ξανθός, Επικεφαλής του Τομέα Υγείας Κ.Ο. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. / Ε.Κ.Μ.
  • Δημήτριος Κοντός, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας
  • Κωνσταντίνος Φρουζής, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος         
  • Τρύφων Θεόδωρος, Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας
  • Γεώργιος Πατούλης, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών
  • Δημήτριος Τρανταφυλλίδης, Γενικός Γραμματέας Διοικητικού Συμβουλίου Προμηθευτικού Συναιτερισμού Φαρμακοποιών Αττικής
  •  Άγγελος Στεργίου, Διευθύνων Σύμβουλος της SELLAS LIFE SCIENCES GROUP
  • Γιώργος Σίνης, διευθύνων σύμβουλος της APIVITA
  • Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, Διευθυντής Επικοινωνίας της NOVARTIS HELLAS
  • Δημήτριος Θερριός, Media & Public Relation Manager της PFIZER HELLAS
  • Βασίλειος Σερέτης, Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης
  • Παύλος Αρναούτης, Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Επιστημών & Υγείας
  • Θανάσης Μουχτής, Γενικός Διευθυντής ΠΕΙΦΑΣΥΝ
Τον  συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Νατάσσα Ν. Σπαγαδώρου, δημοσιογράφος της εφημερίδας ΚΕΡΔΟΣ & του site www.onmed.gr

Πηγή

Share.