Τις τελευταίες μέρες παρατηρούνται αναταράξεις στις προσδοκίες για την ελληνική οικονομία καθώς και στα σενάρια της καθαρής εξόδου στις αγορές που προβάρουν τους τελευταίους μήνες κυβέρνηση και δανειστές.

Παρά την επιτυχή έκδοση των 7ετών ομολόγων, τα επιτόκια μετά από μια περίοδο βελτίωσης παρουσιάζουν απότομη επιδείνωση. Ανάλογα είναι τα μηνύματα και από τον Γενικό Δείκτη του χρηματιστηρίου και ιδίως τις τραπεζικές μετοχές…

Τα ελληνικά αξιόγραφα παρουσιάζουν αρνητική απόκλιση από τα διεθνή με τα οποία είχαν συντονιστεί τους τελευταίους μήνες.

Τούτο λαμβάνει χώρα παρά τη δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών που σηματοδοτεί συνέχιση της φιλικής στάσης απέναντι στην ελληνική ιδιαιτερότητα και τον κ. Τσίπρα που από κήνσορας έχει μεταβληθεί σε θεράποντας της υπό την κα Μέρκελ Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης.

Οι ερμηνείες για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται, είναι ποικίλες. 

Η στήλη μετά και από διαβούλευση με στελέχη των αγορών, της πολιτικής και της οικονομίας έχει καταλήξει στις εξής:

α) Οι διεθνείς αγορές…

Μετά το κραχ της πρώτης εβδομάδας στις διεθνείς αγορές μπορεί να επανήλθε η ομαλότητα αλλά η πεποίθηση που επικρατεί υποστηρίζει πως έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο νευρικότητας και ως εκ τούτου απότομων διακυμάνσεων.

Μια τέτοια περίοδος δεν αποκλείει σύντομα να δούμε τόσο νέα ιστορικά υψηλά όσο και νέα χαμηλά έτους στις αγορές.

Περίοδοι τέτοιας νευρικότητας μπορεί να κρατήσουν αρκετούς μήνες και καταλήγουν ανάλογα την φάση του μακροπρόθεσμου κύκλου σε ράλι προς τα υψηλά ή σε μηδενισμό του κοντέρ.

Οι περίοδοι νευρικότητας επίσης αυξάνουν τη διάθεση των διαχειριστών κεφαλαίων να αποφεύγουν το υψηλό ρίσκο.

Η Ελλάδα παραμένει πάντα στην κατηγορία των χωρών υψηλού ρίσκου αλλά είναι νωρίς ακόμη για τόσο απότομη αποστροφή…​

β) Το γεωπολιτικό ρίσκο…

Τις τελευταίες μέρες υπάρχει κατακόρυφη κλιμάκωση εχθρικών ενεργειών στη Συρία όπου είναι αναμεμειγμένη η Τουρκία με την οποία η Ελλάδα έχει διαφορές.

Στη Συρία έχουν καταρριφθεί ένα ρωσικό και ένα ισραηλινό πολεμικό αεροπλάνο και ένα τουρκικό ελικόπτερο.

Την περασμένη εβδομάδα τουρκικά πολεμικά εμπόδισαν το πλοίο γεωτρύπανο να πραγματοποιήσει έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Χθες τουρκική ακταιωρός εμβόλισε σκάφος του ελληνικού λιμενικού στην περιοχή των Ιμίων όπου πριν λίγες μέρες τουρκικά πλοία εμπόδισαν τον Έλληνα υπουργό Άμυνας να ρίξει στεφάνι.

Παράλληλα υπάρχουν συνεχείς δηλώσεις Τούρκων πολιτικών και στρατιωτικών εναντίον της Ελλάδας και των συμφερόντων της.

Οι εξελίξεις αυτές θα μπορούσαν να αποτελούν άλλον έναν παράγοντα αύξησης του ρίσκου, αλλά πάλι από μόνες τους δεν μοιάζουν επαρκείς. Εκτός αν κάποιοι παράγοντες αγορών κατέχουν ασύμμετρη πληροφόρηση από στρατιωτικά ή πολιτικά επιτελεία που δεν είναι γνωστή.

γ) Η πολιτική κατάσταση…

Τους τελευταίους μήνες οι ελληνικές αγορές και η ελληνική οικονομία προεξοφλούσαν μια ​win-win κατάσταση. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συνεργάζεται αρμονικά με τους δανειστές και το σενάριο Grexit έχει απομακρυνθεί.

Οι αγορές θεωρούσαν πως όποιος και να κέρδιζε στις επόμενες εκλογές δεν θα προέκυπτε απειλή αλλαγής πλεύσης της χώρας όπως υπήρχε το 2015 με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Ακόμη και έναν συνασπισμό μεταξύ των ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έβλεπαν πολλοί, στην περίπτωση που προκύψει κυβερνητικό αδιέξοδο.

Το νέο στοιχείο είναι το σκάνδαλο Novartis που εσπευσμένα έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή με στόχο να πλήξει τα βασικά στελέχη της αντιπολίτευσης αλλά και να βγει από τη δύσκολη θέση με τα μαζικά συλλαλητήρια εξ αιτίας του Μακεδονικού.

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται πως εγκαινιάζει μια ιδιαίτερα μακρά προεκλογική περίοδο με αυξημένη πόλωση.

Ενδεχομένως, κάποιοι να υποψιάζονται πως το σκάνδαλο μπορεί να πλήξει τις προοπτικές αυτοδύναμης κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία και άρα την προσφυγή σε νέες εκλογές με απλή αναλογική.

Το σενάριο αυτό προεξοφλεί μια χαώδη κατάσταση η οποία θα επιδεινώσει την κατάσταση της οικονομίας και θα επαναφέρει τα σενάρια για Grexit.

Η αλήθεια είναι όμως πως δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία για την επίδραση του σκανδάλου Novartis στις δημοσκοπήσεις και την ασφαλή διαφορά που διατηρούσε μέχρι πρόσφατα η Ν.Δ. κοντά στα όρια της αυτοδυναμίας.

Το τι θα δείξουν οι επόμενες δημοσκοπήσεις φαίνεται πως αναμένεται με ενδιαφέρον από τον κόσμο της οικονομίας εντός και εκτός της χώρας.

Υπάρχει επίσης και η εκτίμηση πως το σκάνδαλο Novartis πλήττει στο σύνολο τον πολιτικό κόσμο και ενισχύει το περιρρέον ρεύμα αντισυστημικότητας το οποίο αποτελεί και τον σκληρό πυρήνα των πρόσφατων κινητοποιήσεων για το “Μακεδονικό”.

Αυτό περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα…

Η βαρύτητα

Την βαρύτητα των τριών παραπάνω πεδίων ανάδυσης ανησυχιών που ανεβάζουν το ρίσκο της χώρας η στήλη τη βαθμολογεί ως εξής:

Βραχυπρόθεσμα θεωρεί πως η αύξουσα σημασία της βαρύτητας ξεκινά από το γ και κινείται προς το α και μακροπρόθεσμα αντίστροφα.

2) Capital Control

Φίλε Κώστα,

Η άποψη μου είναι ότι τα capital controls επί ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει περίπτωση να αρθούν, βασικά λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης αλλά ΚΑΙ για το λόγο ότι ΕΑΝ αρθούν με τα επίπεδα της φορολογίας που υπάρχουν όλοι θα θέλουν να πάρουν τα χρήματα τους για να πληρώνουν “ΜΑΥΡΑ” χωρίς τιμολόγια, υπηρεσίες και αγαθά ΑΦΟΥ θα τους στοιχίζουν φθηνότερα. Αυτό νομίζω πλέον είναι πιο σημαντικός λόγος ΜΗ ΑΡΣΗΣ των capital control.

Με εκτίμηση ,
Kazanas Dimitris

Απάντηση: Δεν έχω κάποιο επιχείρημα να διαφωνήσω…

Κ.Στούπας
capital.gr

Πηγή

Share.