Στην πρόσφατη δημόσια ομιλία του στην Αθήνα, ο Μάικλ Δουκάκης, ερωτήθηκε τί θα συμβούλευε τους Έλληνες πολιτικούς.

«Να μην αφήνουν αναπάντητη καμία κατηγορία εναντίον τους. Στις Προεδρικές εκλογές του 1988, έχασα από τον αντίπαλο μου George Bush, γιατί αρνήθηκα να εμπλακώ σε αντιπαράθεση με τους Ρεπουμπλικάνους, και στην λάσπη που έριχναν στην κοινή γνώμη εναντίον μου. Για την ιστορία, σας αναφέρω, ότι μετά από αυτή την εκλογική αναμέτρηση, δημιουργήθηκε το Γραφείο Τεκμηρίωσης Συκοφαντιών και Σκανδάλων στο Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ».

Η σκανδαλολογία, είναι συνήθης πρακτική στην πολιτική και επιχειρηματική δράση, αιώνες τώρα. 

 
Όσο εξελίσσονται τα μέσα επικοινωνίας, τόσο εξελίσσονται και οι διαδικασίες «χτισίματος» και πλασαρίσματος» ενός σκανδάλου. Ανάλογα δε με το κοινό που απευθύνονται οι σκάνδαλο λόγοι, έχουμε και τα ακατέργαστα ή τα επεξεργασμένα σκάνδαλα, σκάνδαλα για αφελείς και σκάνδαλα για ψαγμένους.

Στην περίπτωση της Novartis, έχουμε ένα ακατέργαστο σκάνδαλο, με Σοβιετικού τύπου περιτύλιγμα, και δικονομικά ατοπήματα στην διαδικασία αποκάλυψης του. Είναι εμφανέστατο, ότι το φιάσκο του Σκοπιανού, οδήγησε στην Norvatis, ως η εσχάτη λύση διαφυγής από το αδιέξοδο που δημιούργησαν οι χειρισμοί της Κυβέρνησης. Το αποδεικνύει και η επίσκεψη Zaev στην Τουρκία, για να ζητήσει προστασία…

Όλοι αποδεχόμαστε ότι πρέπει να διερευνηθεί και να εξυγιανθεί ο τομέας του φάρμακου στην χώρα. Η σοβαρότητα όμως του θέματος, αποδυναμώνεται από την επιλεκτική και χωρίς στοιχεία, κατηγορία εναντίον κορυφαίων θεσμικών προσώπων στην χώρα.

Η σκανδαλολογία, έχει πλήξει σοβαρά την Ελλάδα, διαχρονικά. Σπίλωσε υπολήψεις αθώων πολιτών, εμπόδισε την ανάπτυξη και την πρόοδο της χώρας, υποβάθμισε τον σεβασμό σε θεσμούς, έριξε Κυβερνήσεις, διέσυρε την χώρα διεθνώς. Οι απαλλακτικές αποφάσεις γράφτηκαν στα ψιλά της ειδησεογραφίας, αφήνοντας όμως ανεξίτηλο στίγμα στο υποσυνείδητο των πολιτών ότι «κάποιοι τα πιάσανε».

Αρρωστημένο σκηνικό με διχασμένο τον λαό. Το αβάσιμο της υπόθεσης Novartis, όπως μέχρι στιγμής παρουσιάζεται, μας προδιαθέτει για σκληροτράχηλη πορεία προς τις εκλογές.

Οι κυβερνώντες συμπεριφέρονται σαν να έχουν λύσει όλα τα προβλήματα του λαού και της χώρας, και τώρα πάνε να εξοντώσουν όποιον πολιτικό αντίπαλο δεν τους αρέσει.

Μας περιμένουν γκρίζες καταστάσεις. 

 
Γι’ αυτό, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και ειδικά η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ας ακούσει την συμβουλή του αξιοπρεπούς και ευγενούς (noble) Μάικλ Δουκάκη. Ας έχουν την δίκη τους ομάδα αξιολόγησης θεμάτων που αφορούν τον χειρισμό θεμάτων δημοσίου συμφέροντος. 
 
Η αντιπολίτευση οφείλει να έχει ξεκάθαρη εικόνα για τυχόν επιλήψιμα ατοπήματα φίλων και εχθρών, και έτσι θα χαράσσει την πατριωτική της συμπεριφορά.. Δεν θα τους σερβίρονται α λα καρτ από κυβερνώντες που αποδεικνύονται εξπέρ στον αποπροσανατολισμό και την παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης.

Θα μου πείτε ότι αυτά είναι παλιάς κοπής πρακτικές… Όταν όμως ζουν και καθορίζουν την ζωή μας και την πορεία της χώρας, δεν έχουμε χρόνο για νουθεσίες. Ας προετοιμαστούν οι υγιείς πολιτικές δυνάμεις, για δίκαιη και εθνικά ωφέλιμη υπεράσπιση.

Γιατί η προκοπή της πατρίδας μας, πρέπει να βασίζεται σε καθαρούς κανόνες συμπεριφοράς από τους θεσμικούς της παράγοντες. 

 
Αυτό επιτάσσει η υποχρέωση που έχουν οι θεσμικοί για την υγιή διαπαιδαγώγηση του λαού.

Της Νίκης Τζαβέλα
liberal.gr

Πηγή

Share.