[ccpw id="136103"]

Τον δρόμο της επιστροφής της δικογραφίας για την υπόθεση Novartis προς την τακτική δικαιοσύνη ανοίγει η πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.


Οι συντάκτες της πρότασης παραδέχονται ότι το αδίκημα της απιστίας έχει παραγραφεί και παραπέμπουν τα δέκα πολιτικά πρόσωπα σε προανακριτική προκειμένου να ελεγχθούν για ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων δωροδοκίας, δωροληψίας και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θέτουν ορισμένους αστερίσκους που ούτως ή άλλως θα έμπαιναν από την ισχύουσα συνταγματική τάξη.

Ειδικότερα, στην πρόταση επισημαίνεται ότι η προανακριτική επιτροπή οφείλει να διαπιστώσει εάν τα τρία αδικήματα που προκρίνονται (δωροδοκία, δωροληψία, ξέπλυμα) εντάσσονται στα καθήκοντα ενός υπουργού.

* Εάν η προανακριτική επιτροπή κρίνει ότι εντάσσονται, τότε ενεργοποιούνται αυτόματα οι καταληκτικές προθεσμίες και θεωρούνται και αυτά παραγεγραμμένα.

* Εάν θεωρηθεί ότι δεν εντάσσονται στα υπουργικά καθήκοντα τότε η Βουλή υποχρεούται να επιστρέψει το φάκελο στον Άρειο Πάγο προκειμένου τα δέκα πρόσωπα να ελεγχθούν από την τακτική δικαιοσύνη.

Σύμφωνα πάντως με όσα έχουν αποφασιστεί και σε παλαιότερες αντίστοιχες διαδικασίες θεωρείται πιθανότερο τα αδικήματα της δωροδοκίας – δωροληψίας να θεωρηθεί ότι εντάσσονται στο πλαίσιο των υπουργικών ενεργειών και να θεωρηθούν παραγεγραμμένα.

Αντιθέτως, όπως έχει προκύψει από παλαιότερες προανακριτικές (σ.σ. για Ακη Τσοπχατζόπουλο και Γιάννο Παπαντωνίου) το αδίκημα του ξεπλύματος δεν εντάσσεται στα υπουργικά καθήκοντα, δεν ισχύει γι αυτό η εφαρμογή του άρθρου 86 του Συντάγματος, θεωρείται διαρκείας (δεν παραγράφεται) και πρέπει να ερευνηθεί από την τακτική δικαιοσύνη.

Σε κάθε περίπτωση η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε να πραγματοποιηθεί σε δύο συνεδριάσεις η συζήτηση και ψήφιση της πρότασης την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη.

«Την τελευταία τριετία δεκάδες υποθέσεις που λίμναζαν ξεχασμένες σε συρτάρια επί δεκαετίες,ήρθαν στο ως, πήραν το δρόμο προς τη Δικαιοσύνη και αποκάλυψαν το μέγεθος των πολιτικών σκανδάλων» γράφουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση για σύσταση προανακριτικής.

Η πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση Novartis έρχεται σε συνέχεια της διαπίστωσης από τους δικαστές ότι από το 2000 μέχρι το 2015 στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας Novartis διακίνησαν μίζες ύψους 50 εκατ. ευρώ σε 10 πολιτικά πρόσωπα. Τρεις ανώνυμοι προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν καταγγείλλει ότι ανάμεσα στους 10 πολιτικούς βρίσκονται οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Πικραμμένος.

Η αίτηση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση προανακριτικής επιτροπή κατατέθηκε μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι όποιος μιλάει για παραγραφή των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών που έχουν οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί είναι σαν να παραδέχονται την ενοχή τους.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε ότι δεν είναι νομικός και υποστήριξε ότι η μόνη αρμόδια να κρίνει ποια αδικήματα έχουν παραγραφεί είναι η προανακριτική επιτροπή. «Χωρίς ταλαντεύσεις θα κάνουμε ό,τι προβλέπεται θεσμικά για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών. Η μόνη θεσμική οδός που έχουμε μπροστά μας είναι η πρόταση για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης ώστε να εξεταστεί η δικογραφία, να διακριβωθεί αν υπάρχουν ικανοποιητικές ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων αλλά και οι συνθήκες τέλεσης τους, ώστε να προσδιοριστούν και οι σχετικές εισαγγελικές και δικαστικές αρμοδιότητες» συμπλήρωσε.

Πάντως, στην ίδια ομιλία ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «ενδιαφέρουσα υπερασπιστική γραμμή που δεν βοηθάει μάλλον καθόλου τους εμπλεκόμενους. Όποιος αντί να μιλάει για διερεύνηση αλήθειας αλλά μιλά για παραγραφή βάσει ενός κατάπτυστου νόμου περί ευθύνσης υπουργών, δεν κάνει παρά να κραυγάζει ενοχή ή συγκάλυψη».

Πάντως, παρά τις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα περί μη παραγραφής, στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση προανακριτικής σημειώνεται ότι για το αδίκημα της απιστίας δεν μπορούν να ασκηθούν ποινικές διώξεις αφού η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα χρονική προθεσμία έχει παρέλθει…

«Το κλειδί σε αυτή την υπόθεση κρύβεται σε μια φράση του νόμου περί “κατά την άσκηση των καθηκόντων” γιατί μόνο τα αδικήματα που τελέσθηκαν κατά την άσκηση παραγράφονται. Αυτά που δεν εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία έχουν την παραγραφή που προβλέπει ο νόμος. Η μόνη αρμόδια να κρίνει ποια αδικήματα έχουν παραγραφεί είναι η προανακριτική επιτροπή» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis:

Πηγή