Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε στα κανάλια μαζικής ενημέρωσης δηλώσεις πολιτικών προς το κοινό, που προσπαθούν να αποδείξουν ότι οι κατηγορίες για χρηματισμό τους από την Novartis δεν τους αφορούν ή είναι αναπόδεικτες,

Παράλληλα όμως εμφανίζονται στα ίδια μέσα και κάποιοι νομικοί μαιντανοί δημοσιογράφοι, που υποστηρίζουν ότι ακόμα και αν κάποιοι πολιτικοί είναι ένοχοι, το δήθεν έγκλημα δεν πρέπει να διερευνηθεί, γιατί έχει παραγραφεί .

Οι ισχυρισμοί αυτοί εξαγριώνουν τους πολίτες, που βλέπουν στην υπόθεση μία ακόμα προσπάθεια εξαπάτησης τους, καθώς οι τυχόν δωροδοκούμενοι πολιτικοί φέρονται ότι θα βγουν και πάλι ατιμώρητοι.

Η εντύπωση όμως αυτή είναι αστήρικτη νομικά.

Η έρευνα του FBI έχει τελειώσει από το 2015 ως προς το αστικό της μέρος και έχει επιβληθεί πρόστιμο για πρακτικές δωροδοκίας στις ΗΠΑ , με συμβιβασμό με τις αρχές ύψους 390 εκατ δολαρίων.

ΠΗΓΗ https://www.justice.gov/usao-sdny/p…

Όπως αποδεικνύεται από τη εξέλιξη αυτή στις ΗΠΑ, η Novartis προκειμένου να αποφύγει υψηλότερα πρόστιμα και ποινές συνεργάστηκε πλήρως με τις αρχές και παραδέχθηκε πλήρως τις πρακτικές δωροδοκίας της, δίνοντας και όλες τις σχετικές λεπτομέρειες για τον μηχανισμό της δωροδοκίας.

Αν οι πρακτικές αυτές εφαρμόστηκαν και στην Ελλάδα, οι εμπλεκόμενοι στη δωροδοκία δεν πρέπει να ελπίζουν ότι η Novartis δεν τους έχει δώσει ήδη ως ενόχους στις αρχές των ΗΠΑ . FBI.

Στο βαθμό που η Ελληνική δικαιοσύνη συνεργάζεται με τις αρχές των ΗΠΑ, τα οποιαδήποτε στοιχεία και μαρτυρίες θα αξιοποιηθούν κάποτε από την Ελληνική Δικαιοσύνη.

Όσον αφορά τους ‘Ελληνες πολιτικούς, η τυχόν παραπομπή τους μπορεί να καταλήξει με βούλευμα στο ότι το αδίκημα της δωροδοκίας έχει παραγραφεί.

Δυστυχώς όμως για τους πολιτικούς, το αδίκημα του Ξεπλύματος Χρήματος, που είναι ανεξάρτητο και παρεπόμενο από το βασικό έγκλημα της δωροδοκίας (παθητικής και ενεργητικής), είναι διαρκές.

Επομένως δεν έχει παραγραφεί , λόγω των οριζόμενων στο νόμο περί Ευθύνης Υπουργών για τους πολιτικούς, που θα αποδειχθεί ότι ενέχονται.

Η παραγραφή για το αδίκημα Ξεπλύματος χρήματος είναι δεκαπενταετής.

ΠΗΓΗ http://www.enet.gr/?i=news.el.artic…

Το έγκλημα του ξεπλύματος περιλαμβάνει τη μεταμφίεση των ποσών ,που δόθηκαν ως μίζες σε άλλα περιουσιακά στοιχεία και την ενδεχόμενη κατοχή ή τη μεταβίβαση τους σε τρίτα πρόσωπα, ενδεχομένως και σε στενούς συγγενείς.

Η περιουσία αυτή δεσμεύεται μέχρι την οριστική και αμετάκλητη απόφαση και δεν αποδίδεται, ακόμα και αν πεθάνει ο ένοχος ή η δίωξη του έπαυσε ή κηρύχθηκε απαράδεκτη.

(άρθρο 46 , παράγραφος 3 του νόμου 3691/2008).

Στο βαθμό, που οι καταγγελόμενοι για δωροδοκία πολιτικοί δέχθηκαν “δωράκια” ύψους ως 200.000 ευρώ, κινδυνεύει για δέσμευση ισόποση περιουσία των ιδίων ή των στενών συγγενών τους.

Είναι εύλογο λοιπόν, να παίρνουν σε σειρά τα κανάλια και να ισχυρίζονται ότι είναι αθώοι πριν ακόμα τους καλέσει ο αρμόδιος ανακριτής.

Αν και όταν η Δικαιοσύνη αρχίσει τις σχετικές έρευνες για τις πρακτικές της Novartis στην Ελλάδα, θα πρέπει να αναμένουμε ότι τα περιουσιακά στοιχεία των κατηγορούμενων και η προέλευση τους θα ελεγχθούν συστηματικά και θα επιβληθούν σ’ αυτούς προληπτικές κατασχέσεις (άρθρο 48 του νόμου 3691/2008)

Επιπλέον τα νομικά πρόσωπα των συγγενών τους , που χρησιμοποιήθηκαν ενδεχομένως για να κρύψουν την παράνομη περιουσία , αντιμετωπίζουν ως ποινή για ενδεχόμενη καταδίκη τους τον “ ..οριστικό ή προσωρινό αποκλεισμό από δημόσιες παροχές, ενισχύσεις, επιδοτήσεις, αναθέσεις έργων και υπηρεσιών, προμηθειών , διαφημίσεων και διαγωνισμών του Δημοσίου ή των νομικών προσώπων του δημόσιου τομέα” για χρονικό διάστημα από ένα μήνα ως δύο έτη. (άρθρο 51 του νόμου 3691/2008)

ΠΗΓΗ file:///C:/Users/User/Downloads/document%20(5).pdf

Δεν είναι και λίγο παραμονές εκλογών να έχει κάποιος πολιτικός και η ευρύτερη οικογένεια του παρόμοιας φύσης οικονομικά προβλήματα…

Πολύ περισσότερο, όταν υπάρχει σημαντική περιουσία, που έχει διαπιστωθεί από την αναφορά των ονομάτων τους και των συγγενών τους σε διάφορες λίστες, που δεν ελέγχθηκαν επισταμένως στο παρελθόν από τις αρμόδιες φορολογικές και δικαστικές αρχές.

Η περίπτωση Τζοχατζόπουλου και η ποινική μεταχείριση του είναι φυσικό να τους στοιχειώνει και να χάνουν τον ύπνο τους, καθώς μπορεί να αποτελέσει μοντέλο και για τους ίδιους.

Αν η Novartis καταδικασθεί ηθελημένα στο εξωτερικό για ενεργητική δωροδοκία και στην Ελλάδα και η απόφαση περιλαμβάνει αναλυτικά τους δωρολήπτες, τα ποσά και τη μέθοδο δωροδοκίας και η απόφαση γίνει αμετάκλητη, η εξέλιξη αυτή είναι αναπόφευκτη.

Πώς η ανεξάρτητη Ελληνική δικαιοσύνη στη περίπτωση αυτή θα μπορέσει να μην εφαρμόσει τον δρακόντειο νόμο 3691 του 2008, που οι ίδιοι πολιτικοί ψήφισαν για τους υπόλοιπους ‘Ελληνες;

Πηγή

Share.