[ccpw id="136103"]

Σε περίπου 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που πληρώνουν συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ θα στείλει τον «λογαριασμό» των νέων αντικειμενικών αξιών η κυβέρνηση.

Ο συμπληρωματικός φόρος θα αυξηθεί, προκειμένου να καλυφθεί η «τρύπα» που θα προκύψει στα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ, εξαιτίας της «προσγείωσης» των αντικειμενικών στα επίπεδα των πραγματικών.

Η εναλλακτική θα ήταν να πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ οι «λαϊκές» περιοχές. Ωστόσο αυτό θα είχε υψηλό πολιτικό κόστος.

Αντέγραψα την καταχώριση της Κυριακάτικης Καθημερινής, όπως ακριβώς ήταν επάνω δεξιά στην πρώτη σελίδα, πλάι στους τριγμούς Αθηνών-Σκοπίων.

Εκτιμώ ότι η επανειλημμένη χρήση εισαγωγικών για να τονιστούν ορισμένες λέξεις σκοπό είχαν να εξοργίσουν τον αναγνώστη. Τον αναγνώστη που πιθανότατα είναι ιδιοκτήτης που ήδη πληρώνει αβάσταχτο συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

Διαβάζει λοιπόν ο νομοταγής αναγνώστης ότι τώρα που επιτέλους υπάρχουν – με δέκα χρόνια καθυστέρηση – ενημερωμένες μειωμένες αντικειμενικές αξίες, αντί να μειωθεί ο λογαριασμός που πληρώνει, θα αυξηθεί.

Σε ορισμένες θεωρούμενες «λαϊκές» περιοχές των αστικών κέντρων, οι αντικειμενικές αξίες είναι αυξημένες.

Αντίθετα σε ακριβές περιοχές – βόρια προάστια – είναι μειωμένες.

Το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει συνεπώς να αυξήσει τις τιμές σε λαϊκές περιοχές και να τις μειώσει σε ακριβές.

Αλλά το σωστό προσκρούει στο βλαμμένο DNA του Υπουργείου Οικονομικών.

Το σωστό έχει πολιτικό κόστος.

Οπότε η «λύση» των σοφών μανδαρίνων είναι να μειώσουν τον ΕΝΦΙΑ ώστε να μην επηρεάζεται από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών και ό,τι λείπει να το ρίξουν στους δυστυχείς που πληρώνουν συμπληρωματικό φόρο. 

Προεξοφλώ ότι σε πολλές περιπτώσεις ο συμπληρωματικός φόρος θα φθάνει το 10% της αξίας του ακινήτου. Σε 10 χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί η δήμευση.

Απορώ με την κοινωνία μας. Αγανακτούν με τα Σκόπια.

Παρακολουθούν σιωπηλά την καταπάτηση σειράς άρθρων του Συντάγματος που τάχα προστατεύουν την ιδιοκτησία.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας βγάζει αποφάσεις αλλά δεν ελέγχει αν αυτές εφαρμόζονται. Έταξε προθεσμία για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Παραβιάστηκε. Δικαιολογία παιδαριώδης.

Μετά τι; Ξεχάστηκε;

Προσφεύγεις στο Σ.τ.Ε. για να προστατευθείς από τις αυθαίρετες αντικειμενικές αξίες που έχει καθορίσει αυθαίρετα το Υπουργείο Οικονομικών.

Το Σ.τ.Ε. χρειάζεται 4-5 χρόνια για την απόφασή του. Στο μεταξύ ο πολίτης έχει καταρρεύσει οικονομικά. Οι κ. Σύμβουλοι της Επικρατείας δεν αισθάνονται ποτέ βιασύνη;

Ο ΕΝΦΙΑ καθιερώθηκε ανοήτως από «δεξιά κυβέρνηση» που νόμιζε ότι εισήγαγε ένα σύγχρονο νόμο.

Αποδείχθηκε ισχυρό εργαλείο στα χέρια αδίστακτων μαρξιστών (και όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος είναι μόνο το ξεκίνημα) που επιδιώκουν την ανατροπή του φιλελεύθερου αστικού καθεστώτος.

Ελπίζω η κυβέρνηση Μητσοτάκη να τον καταργήσει αμέσως, χωρίς δισταγμούς, χωρίς δεύτερες σκέψεις και να τον αντικαταστήσει με ανταποδοτικό τέλος υπέρ των δήμων με ταυτόχρονη απεξάρτηση των δήμων από την αγκαλιά του κράτους.

Του Στέφανου Μάνου
liberal.gr

Πηγή