Τα προηγούμενα τρία χρόνια απεδείχθη ότι όλα όσα χρησιμοποίησαν η αριστερά και η ακροδεξιά για να πείσει τους ψηφοφόρους να τις ψηφίσουν, δεν ήταν τίποτε άλλο παρά στοχευμένα ψέματα, για να αποσπάσουν ψήφους.


Όλοι γνωρίζουμε πως αν είχε την ευκαιρία η προηγούμενη κυβέρνηση να ολοκληρώσει την τετραετία της, τότε πιθανότατα η Ελλάδα σήμερα θα είχε 5%-10% υψηλότερο ΑΕΠ και €5-€10 δισ. λιγότερους φόρους.

Όμως από την 1 Ιανουαρίου 2018 οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι πραγματικότητα.

Ο νόμος προβλέπει όχι μόνο το δημόσιο να μπορεί να εκπλειστηριάσει την πρώτη κατοικία ενός δυστυχούς Έλληνα υπηκόου για €500 ευρώ οφειλή προς το κράτος, αλλά η τιμή πώλησής της να βασίζεται στην «εμπορική τιμή» που θα είναι φυσικά πολύ χαμηλότερη από την Αντικειμενική Αξία βάσει της οποίας ο δυστυχής υπήκοος πλήρωνε φόρους και χαράτσια τόσα χρόνια.

Παράδειγμα: Ένας δυστυχής υπήκοος έστω έχτισε χωρίς δάνειο ή και κληρονόμησε ένα διαμέρισμα 150 τμ τεσσαρακονταετίας. Η αντικειμενική τιμή ζώνης ας πούμε ότι είναι €1500 το τετραγωνικό μέτρο, άρα η αντικειμενική αξία φτάνει τα €225.000 δηλαδή τον πιάνει ο Φόρος Μεγάλης Περιουσίας μαζί με το αποθηκάκι που έχει. Φυσικά η εμπορική αξία μπορεί να είναι κάτω από €80.000 ανάλογα με την περιοχή και την κατάσταση της ιδιοκτησίας.

Έστω λοιπόν ότι χρωστάει €10.000 στο δημόσιο και δεν μπορεί να τα πληρώσει διότι του συμβαίνει οτιδήποτε έχουν και οι υπόλοιποι 3,5 εκατομμύρια άλλοι οφειλέτες του δημοσίου.

Η εθνοσωτήρια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ φρόντισε να μην επεκτείνει την προστασία πρώτης κατοικίας που βρήκε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Άρα η πρώτη κατοικία κινδυνεύει. Και μάλιστα όχι από τις τράπεζες αλλά από το δημόσιο.

Έρχεται λοιπόν ο πραγματογνώμονας, βγάζει εμπορική αξία €50.000 και τελικά μετά από 1-2 άγονες προσπάθειες πλειστηριασμού φτάνει να πωληθεί χωρίς ελάχιστο όριο το διαμέρισμα του, πχ στα €40.000.

Οι φόροι που χρωστάει μαζεύτηκαν λόγω της υπερτιμημένης «Αντικειμενικής» που κάθε άλλο παρά αντικειμενική ήταν.

Όμως το κορόιδο θα χάσει το σπίτι του σε τιμή κοψοχρονιάς από κάποιο κοράκι, για λεφτά που δεν θα έπρεπε να χρωστάει αν οι αντικειμενικές είχαν διορθωθεί όταν το επέβαλε το ΣτΕ.

Ο λόγος που τους ψήφισε ήταν ότι του φαίνονταν πολλοί οι φόροι. Και τί κάνουν οι αριστεροί;

Φυσικά ανεβάζουν τους φόρους.

Ποιος είπαμε πιάστηκε κορόιδο από τους απατεώνες;

Βέβαια με το δημόσιο επισπεύδοντα, σιγά μη βρει δίκιο στην απόπειρα ανακοπής με δικαστή δημόσιο υπάλληλο. Δεν λέω, μπορεί, αλλά έχω αμφιβολίες.

Με κράτος απατεώνα δεν κερδίζεις ποτέ. Μόνο χάνεις.

*Ακολουθήστε τον Άγη Βερούτη στο tweeter @Agissilaos, agissilaos@gmail.com

To άρθρο δημοσιεύεται στην εφημερίδα Φιλελεύθερος που κυκλοφορεί τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου.

Του Άγη Βερούτη
liberal.gr

Πηγή

Share.