[ccpw id="136103"]

Life is a bitch και έχει πλάκα. Καλούνται να λύσουν και το Σκοπιανό εκπρόσωποι του κόμματος που το σύνολο σχεδόν των στελεχών του, υπεραμύνονταν μετά πάθους του όρου «Μακεδονία».

Και μάλιστα όχι σε μια τυχαία «ιστορικο-φιλολογική» ημερίδα, αλλά λίγες ημέρες πριν το Βουκουρέστι, καταγγέλλοντας τον ελληνικό… εθνικισμό και υποστηρίζοντας την συνταγματική ονομασία.

Μεταξύ των φωστήρων της διεθνούς πολιτικής σκέψης οι Τσακαλώτος, Γαβρόγλου, Χριστοδουλοπούλου, και φυσικά ο αντιμιλιταριστής Καρανίκας, ενώ αργότερα την ίδια άποψη εξέφρασαν Κούλογλου και Ξυδάκης.

Τώρα μπρος στη «βουή του κόσμου» και τις ανάγκες της εξουσίας, αναγκάζονται να παλέψουν για σύνθετη ονομασία, έστω και αν αυτή τους εκφράζει επ’ ολίγον, – πως υλοποιούν τα μνημόνια αλλά δεν έχουν την ιδιοκτησία τους, κάπως έτσι!

Το Σκοπιανό μπαίνει από σήμερα σε φάση διπλωματικής επιτάχυνσης. Στη Ν.Υ. αναμένεται η συνάντηση του ειδικού διαπραγματευτή Matthew Nimetz με τους εκπροσώπους των δύο πλευρών Βασιλάκη και Ναουμόφσκι.

Ηδη ο Μάθιου Nimetz προϊδέασε χθες βράδυ στον ΑΝΤ1 «τώρα μπορούμε να βρούμε μια λύση ο όρος Μακεδονία περιλαμβάνεται στην ονομασία και αναγνωρίζεται από την Ελλάδα» (αλίμονο).

Σήμερα επίσης μεταβαίνει στα Σκόπια ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Stoltenberg.

Η επίσκεψη στοχεύει να πείσει την ηγεσία του κράτους να κάνει τις αναγκαίες υποχωρήσεις προκειμένου να ενισχυθεί η ευρωατλαντική προοπτική του και η ένταξη στη Συμμαχία.

Η βαρύτητα της επίσκεψης καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι στην Βουλή όπου θα μιλήσει θα παραστούν και οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO- DPMNE οι οποίοι για πάνω από μήνα σαμποτάρουν τις συνεδριάσεις εις ένδειξιν διαμαρτυρίας για τη προφυλάκιση πέντε βουλευτών του κόμματος.

Η ελληνική κυβέρνηση πλέον δεν θα μπορεί να υπεκφεύγει, θα κληθεί να αποφασίσει και να διατυπώσει τη θέση της. Εως τώρα συμβαίνει το παράδοξο (λες και είναι το πρώτο):

Η κυβέρνηση κατηγορούσε μετ’ επιτάσεως την αντιπολίτευση γιατί δεν εκφράζει τις θέσεις της.

Η αντιπολίτευση τις εξέφρασε, αλλά η ίδια τηρεί αιδήμονα σιγή. Υποτίθεται το κάνει ως αναγκαία διαπραγματευτική τακτική, κάτι που ο Nimetz εμπράκτως δεν το θεώρησε αναγκαίο. Η πρότασή του θα γίνει γνωστή στην ολότητά της και η κυβέρνηση θα κληθεί να απαντήσει απεκδυόμενη τον φερετζέ της διαπραγματευτικής μυστικότητας.

Ανάμεσα σε αυτά η αστάθμητος μεταβλητή ακούει στο όνομα… Πάνος Καμμένος!

Ο συγκυβερνήτης τις τελευταίες ημέρες χτυπάει κατά ριπάς. Μετά το άρθρο του στη «Δημοκρατία» με το οποίο ζήτησε δημοψήφισμα και αρνήθηκε το Μακεδονία σε κάθε περίπτωση, χθες δημοσίευσε χάρτη όπου τα Σκόπια αναφέρονται ως Βαρντάσκα.

Υποτίθεται ότι δεν θα συναινέσει σε ονομασία με συνθετικό το Μακεδονία.

Σε πρωθύστερες εποχές δεν θα είχε σημασία, ούτε θα έπεφτε γι’ αυτό η κυβέρνηση. Απλώς το θέμα θα αναβαλλόταν όπως γίνεται 25 χρόνια τώρα. Όμως η παρούσα συγκυρία έχει ιδιαιτερότητα και δεν προσφέρει χώρο για παιχνιδάκια εντυπωσιασμού.

Στο παιχνίδι έχουν μπει μεγάλοι παίχτες με καθοριστικά γεωπολιτικά συμφέροντα και αντίστοιχη δύναμη, οι οποίοι πιέζουν για την επίλυση. Ευρωπαϊκή Ενωση, ΝΑΤΟ και Κίνα επείγονται, χωρίς να ενδιαφέρονται για την ουσία.

Αντιθέτως η Ρωσία επιδιώκει τη μη επίλυση για να αποφευχθεί η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και αποδυναμωθεί ένας ακόμη από τους ελάχιστους εναπομείναντες θύλακες επιρροής της στα Βαλκάνια.

Ακριβώς εξαιτίας της αποφασιστικότητας των ξένων, η στάση του Πάνου Καμμένου έχει αύξον ενδιαφέρον. 

Αν δηλαδή θα επιλέξει να επενδύσει σ’ εκείνο τα τμήμα του λαού που επ’ ουδενί δέχεται τον όρο Μακεδονία, με αποτέλεσμα την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης, ή θα την διευκολύνει αποδεχόμενος το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης ακόμη και αν αυτό εμπεριέχει συνθετικό τη Μακεδονία – αλλά… όχι στα ελληνικά!

Πάντως συνομιλητής του πρωθυπουργού διαβεβαίωνε το liberal ότι «δεν τρέχει τίποτα με τον Πάνο».

Δεν ξέρουμε αν κάτι ξέρουν ή αν νομίζουν ότι ξέρουν. Πάνος είναι αυτός και τους μοιάζει…

Του Γιάννη Σιδέρη
liberal.gr

Πηγή