Στην κυβέρνηση αισιοδοξούν πως η οικονομία φέτος έχει πάρει εμπρός και του χρόνου θα απογειωθεί.

Βέβαια το ίδιο πίστευαν και το 2016 για το 2017 και το 2015 για το 2016…

Η ανάσταση της οικονομίας θα έρθει μαζί με την Ανάσταση του Χριστού έλεγε ο ίδιος ο πρωθυπουργός 2-3 μήνες πριν το Πάσχα του 2016. Θα μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση στις αρχές του 2017 προέβλεπαν στα τέλη του 2016.

Θα βρέχει δισ. έλεγε ο άλλος δημόσια. Θα έρθουν επενδύσεις που θα τρίβετε τα μάτια σας δήλωνε ο κ. Φλαμπουράρης. Οι επενδύσεις θα είναι τόσες πολλές που θα αναγκαστούμε να βάλουμε φίλτρο και να διαλέξουμε ποιες μας αρέσουν έλεγε με το χαριτωμένο τρόπο που ομιλεί την ελληνική ο κ. Τσακαλώτος…

Τίποτα απ’ όλα αυτά και άλλα πολύ περισσότερα δεν έγιναν. Οι προβλέψεις της κυβέρνησης μέχρι σήμερα έχουν αποτύχει παταγωδώς. Το μόνο ερώτημα που προκύπτει από όλη αυτή την ιστορία είναι αν μας δουλεύουν ή όντως τις είχαν πιστέψει όλες αυτές τις αποτυχημένες προβλέψεις;

Το δεύτερο ερώτημα έχει να κάνει με το ποιο από τα δύο είναι πιο επικίνδυνο για την χώρα: Να μας δουλεύουν ή να μη ξέρουν τι τους γίνεται…

Έχοντας υπόψιν όλα αυτά αλλά και πολλά περισσότερα σε διάφορους τομείς και κυρίως τα περισσότερα δεδομένα στην οικονομία το 2018 δεν προβλέπεται εύκολη χρονιά ούτε για την κυβέρνηση ούτε για την οικονομία.

Μην κοιτάτε τα ομόλογα και το χρηματιστήριο. Έχουμε εξηγήσει γιατί πάνε καλά και γιατί θα πάνε ακόμη καλύτερα. Ο βασικός λόγος είναι γιατί βλέπουν το Grexit αλλά και την κυβέρνηση σε αποδρομή…

Οι δύο δείκτες που θα δείξουν πως κάτι αλλάζει στην οικονομία είναι 

  • η μείωση ή έστω σταθεροποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και 
  • η επιστροφή των καταθέσεων άνω των 20 δισ. Ευρώ που υπολογίζεται πως είναι στα στρώματα.

Όσο τα μεγέθη αυτά δεν παρουσιάζουν ανατροπή της τάσης που ακολουθούν τα τελευταία χρόνια δεν βλέπω γιατί κάποιος μπορεί να περιμένει το τέλος της κρίσης και την έναρξη βιώσιμου ανοδικού οικονομικού κύκλου.

Το 2017 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο ξεπέρασαν τα 100 δισ. τα 40 από τα οποία προστέθηκαν την περίοδο μετά το 2015. Το περασμένο Νοέμβρη προστέθηκαν περί το 1,5 δισ. που είναι αυξημένο ποσό σε σχέση με το μέσο όρο.

Περί 4,2 εκατ. που είναι πάνω από το 50% του συνόλου έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ήδη πάνω από 1 εκατ. έχουν υποστεί κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών…

Από τον ερχόμενο Μάη θα ξεκινήσουν και οι πλειστηριασμοί ακινήτων και οι κατασχέσεις λογαριασμών όσων έχουν χρέη στο δημόσιο…

Οι μισοί φορολογούμενοι όπως και οι μισοί δανειολήπτες είναι στο “κόκκινο” και δεν υπάρχουν ενδείξεις βελτίωσης.

Τον Ιούνιο περί το 1,7 εκατ. συνταξιούχοι θα πρέπει να ενημερωθούν για τις νέες περικοπές που θα γίνουν το 2019 και θα τις δουν στην πράξη στα τέλη Δεκεμβρίου.

Περίπου 1 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν τις εισφορές τους να αυξάνονται φέτος.

Όλα αυτά δεν αποτελούν ενδείξεις βελτίωσης του κλίματος…

Ακόμη και αν συνεχιστεί το “πάρτι” των διεθνών αγορών τα απόνερα του οποίου φτάνουν μέχρι εδώ, τα πράγματα για την Ελλάδα θα είναι δύσκολα.

Του Κώστα Στούπα
capital.gr

Πηγή

Share.