Τα “πακέτα” θα είναι φιλελεύθερα. Το περιτύλιγμα θα θυμίζει ξεθυμασμένη αριστερά. Η διανομή όμως θα βασισθεί σε ισορροπίες και συμμαχίες.

Οι “μεγαλοκοπέλες” και οι “γαμπροί” των αριστερών φλερτ και των προξενιών ασφαλώς βλέπουν κάτι. Πολύ αμφιβάλω αν καταλαβαίνουν… Ωστόσο τι βάρος έχει ένα σύντροφε ή συντρόφισσα (στην αστική τους αγωγή…) όταν καταφθάνει η διανομή…

Σημασία έχει να την προλάβουν στην αρχή της φιλελεύθερης στροφής… και όχι όταν η αριστερά, μαζί με την κοινωνία δικαίου και τη δίκαιη ανάπτυξη θα μπουν στα σεντούκια… Κρίμα, σύντροφε Βαρουφάκη… Έμεινες με τα νταούλια και τους ζουρνάδες στο χέρι… Τίποτε δεν κατάλαβες… Καλά τα είπε ο Τσιπρικός… Νταισελμπλουμ.

Και όταν λέμε να προλάβουν ας μην πηγαίνει ο νους μας στον ανασχηματισμό που θα γίνει μόνο για να καθαρίσει “ράφια”… και να αλλάξει τις ισορροπίες επειδή ο “σκελετός” του, πρώην αριστερού, ΣΥΡΙΖΑ δεν αντέχει άλλο βάρος.

Ερώτημα πρώτο λοιπόν. Μπορεί να ολοκληρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ την φιλελεύθερη καπιταλιστική του στροφή με θιάσους και αριστερά σενάρια;

Αδύνατον. Και ο Αλέξης Τσίπρας, που το γνωρίζει αυτό, έχει ήδη την γραβάτα στην τσέπη. Θα την φορέσει μάλιστα στον ίδιο χρόνο (μετά 3ετία) που και ο Ανδρέας Παπανδρέου έβγαλε το ζιβάγκο.

Ερώτημα δεύτερο. Θα πείσει ο Αλέξης Τσίπρας, ως φιλελεύθερος εμπιστοσύνης της ολιγαρχίας με ικανότητες για ανοίγματα στην ελεύθερη οικονομία, έστω και αν (με πρόσχημα τα μνημόνια) κινηθεί (εντός του 2018) σε άδειο από κρατική οικονομία και κρατικά μονοπώλια “γήπεδο”;

Ευκολότατο στην Ελλάδα αν δεν έχεις τον ΣΥΡΙΖΑ να ανατρέπει τις ιδιωτικοποιήσεις και τα κρατικοδίαιτα προγράμματα (στηριγμένα και στα πολυνομοσχέδια) που διανέμονται με αριστερά περιτυλίγματα στο όνομα της δίκαιης ανάπτυξης…

Πάμε τώρα σε αυτά που έρχονται με την προσοχή μας στραμμένη στη διανομή ξεκινώντας (στο σημερινό σημείωμα της στήλης) με τον περιζήτητο (από παντού) τομέα της ενέργειας, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, όπως σε ολόκληρη την (ανασφαλή ενεργειακά) Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ανεξάρτητα από τις μικροπολιτικές, τις κομματικές σκοπιμότητες και τα αριστερά τερτίπια του ΣΥΡΙΖΑ η ΔΕΗ θα αλλάξει χέρια στο σύνολό της.

Η ΔΕΗ έχει ήδη τελειώσει με το κράτος και το ξέρει. Η διανομή εδώ θα ξεπεράσει και την πορεία του ΟΤΕ, των ΟΛΠ και ΟΛΘ.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που γιγαντιαία επενδυτικά προγράμματα της ΔΕΗ, για τη σύνδεση της Κρήτης και των Κυκλάδων με το σύστημα παραγωγής ρεύματος της χερσαίας Ελλάδος, είναι κάπως παγωμένα. Πρόκειται για επενδύσεις – θηρία που δεν θα φύγουν από τη λίστα της νέας διανομής…

Το φυσικό αέριο, από την προμήθειά του μέχρι και τη λιανική του, είναι το επόμενο (σχεδόν παράλληλο) αντικείμενο για διανομή. Εδώ μάλιστα (εκτός από φυσιολογικά συμφέροντα) σημαντικό ρόλο θα παίξουν τόσο οι επιχειρηματικές ισορροπίες όσο και οι συμμαχίες που επηρεάζουν σχέσεις της Ελλάδος αλλά και παρεμβάσεις στο χρέος… Θα επανέλθουμε σε αυτό.

Τα λιμάνια Καβάλας, Αλεξανδρούπολης και οι διασυνδέσεις με αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου ασφαλώς και δεν θα κάνουν την Ελλάδα ενεργειακό ρυθμιστή στα Βαλκάνια (όπως υποσχέθηκε η φαυλότητα της μεταπολίτευσης) αλλά θα την κρατήσουν στο παιχνίδι συμφερόντων της Αμερικής, της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το κύκλωμα πετρελαίου (προμήθεια – διύλιση – διανομή) δεν θα αργήσει να γίνει αγνώριστο. Αυτά που βλέπουμε σήμερα (τα δύο διυλιστήρια) είναι μαγική εικόνα…

Στις μεταφορές φάνηκε ήδη το δείγμα γραφής της στροφής με τη βοήθεια του Υπερταμείου (ξήλωμα της Διοίκησης ΟΣΕ) καθώς οι δανειστές έχουν βέτο στην στελέχωση των ΔΕΚΟ.

Το γεγονός δε ότι και οι υποδομές περάσανε ήδη σε συνδιαχείριση με τους δανειστές (Υπερταμείο) επιβεβαιώνεται και από το προαπαιτούμενο της τρίτης αξιολόγησης, για μπουλντόζες στο Ελληνικό πριν τη λήξη του μνημονίου τον Αύγουστο. Δεν πάνε να λένε τα συντρόφια της αρχαιολογίας… και των δασών. Το Υπερταμείο έχει τον τελευταίο λόγο.

Γιατί όμως να μην τα αναλάβει όλα αυτά η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης που δεν μασάει τα φιλελεύθερα λόγια του; Γιατί στην Ελλάδα ο λαός τα χάφτει μόνο με αριστερό περιτύλιγμα.

Και ο Αλέξης Τσίπρας το έχει σε τόπια…

  • Βάζει Σπίρτζη και Σκουρλέτη να κλαίνε για το κράτος που χάνεται.
  • Βάζει Πολάκη, Κοντονή και Γαβρόγλου να παριστάνουν τον Στάλιν.
  • “Κάνει “γάμους” πριν τα διαζύγια… 

Με τι περιτύλιγμα θα “πουλήσει” τα δικά του “πακέτα” ο Μητσοτάκης; Η αγορά προσφέρει ακόμη… Θα το πάρει;

Του Γιώργου Κράλογλου
capital.gr

Πηγή

Share.