Αναδημοσίευση από: bankingnews.gr
Σπύρος Γκουτζάνης
Δεν αποκλείεται ο κ. Τσίπρας να βάλλει στην κυβέρνηση κάποια από τα στελέχη που εκφράζουν αντιρρήσεις για την ακολουθούμενη πολιτική
Το θέμα του ανασχηματισμού επανέρχεται στην κυβερνητική ατζέντα μετά και την αποδοχή της παραίτησης του υφυπουργού Παιδείας, Κώστα Ζουράρι, από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ φήμες κυκλοφορούν και για περαιτέρω διεύρυνση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ μετά την προσχώρηση της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου.
Ο πρωθυπουργός δέχηκε τον κ. Ζουράρι στο γραφείο του στην Βουλή, μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου την Δευτέρα (15/1) το βράδυ.
Το μεσημέρι της Τρίτης (16/1) ανακοινώθηκε επισήμως ότι η παραίτηση γίνεται δεκτή, ενώ είχε προηγηθεί και τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο.
Οι μέχρι τώρα περιορισμένες ούτως ή άλλως αρμοδιότητες του κ. Ζουράρι, περνούν στον υπουργό Κώστα Γαβρόγλου, τουλάχιστον μέχρι τον ανασχηματισμό.
Οι ΑΝΕΛ όπως είναι φυσικό θέλουν το χαρτοφυλάκιο να παραμείνει στο δικό τους κόμμα και ήδη από την Δευτέρα κυκλοφορούσαν φήμες που θέλουν τον βουλευτή κ. Παπαχριστόπουλο να διαδέχεται τον κ. Ζουράρι.
Ο πρωθυπουργός επέλεξε να μην αναπληρώσει αμέσως την θέση, κάτι που ενδεχομένως κάνει στον ανασχηματισμό, παρότι βέβαια ισχύει ότι οι ανασχηματισμοί ποτέ δεν προαναγγέλλονται.
Πάντως οι φήμες επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε αλλαγές μετά το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, ενώ οι θέσεις που συζητούνται είναι του υπουργού Οικονομίας κ. Παπαδημητρίου, της υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου, της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Ράνιας Αντωνοπούλου, αλλά και μίας ακόμη πλειάδας αναπληρωτών και υφυπουργών που δεν έχουν αφήσει μέχρι τώρα τις καλύτερες εντυπώσεις.
Στα πρόσωπα που φέρονται να παίζουν για κυβερνητικές θέσεις είναι ο Νίκος Φίλης, ο Νίκος Ξυδάκης αλλά και ο πανεπιστημιακός Κώστας Δουζίνας.
Οι σχεδιασμοί περί τον ανασχηματισμό συναρτώνται με τον χρόνο των εκλογών.
Δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να κάνει περιορισμένες αντικαταστάσεις στην πορεία προς την έξοδο από το μνημόνιο, τον προσεχή Αύγουστο, και να προχωρήσει στον μεγάλο ανασχηματισμό με τον οποίο θα διαμορφώσει το εκλογικό σχήμα αμέσως μετά.
Στους υπολογισμούς πάντως θα βαρύνουν οι σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων που φαίνεται να επιβαρύνονται από το Σκοπιανό αλλά και οι εσωκομματικές ισορροπίες στον ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν αποκλείεται ο κ. Τσίπρας να βάλλει στην κυβέρνηση κάποια από τα στελέχη που εκφράζουν αντιρρήσεις για την ακολουθούμενη πολιτική αν και προς το παρόν εντός των θεσμικών οργάνων και χωρίς να δημιουργούν πολιτικό πρόβλημα.
Εν τω μεταξύ από κυβερνητικά στελέχη διαρρέει ότι η προσχώρηση της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου δεν είναι η μόνη και ότι επίκειται και άλλη μεταγραφή προς το κυβερνητικό στρατόπεδο από ανεξάρτητο βουλευτή.
Πάντως ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων κ. Μεγαλομύστακας με ανακοίνωσή του διέψευσε ότι θα είναι εκείνος η επόμενη προσχώρηση.
Το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί την προσχώρηση της κ. Μεγαλοοικονόμου και όποια ακολουθήσει ως ενδεικτική της αλλαγής του πολιτικού κλίματος.

Πηγή

Share.