O Αλέξης Τσίπρας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άλλαξαν εντελώς τη σχέση της Ελλάδας με τους ευρωπαίους εταίρους της, μετά την περίοδο Βαρουφάκη, ανέφερε ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup μιλώντας στους Financial Times και κάνοντας έναν απολογισμό της θητείας του.

Μάλιστα, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «σχεδόν τα πάντα έγιναν ευκολότερα από τότε… επρόκειτο για μια εντελώς διαφορετική κατάσταση».

Ο κ. Dijsselbloem αποκάλυψε επίσης τα λόγια που είχε ψιθυρίσει στον, τότε υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνη Βαρουφάκη, ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη Τύπου της διάσημης πρώτης τους συνάντηση, όταν ο τελευταίος είχε δηλώσει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα συνομιλεί πλέον με τεχνοκράτες απεσταλμένους των θεσμών, αλλά απευθείας με τους πολιτικούς τους ιθύνοντες.

«Σκότωσες την τρόικα. Αν θες να συνεχίσεις να συνεργάζεσαι με τους εταίρους στην ευρωζώνη θα πρέπει να συνεχίσεις να συνεργάζεσαι με την τρόικα και για αυτό το να λες “αντίο” στην τρόικα είναι “αντίο” στο ευρώ, όσον αφορά στη θέση της Ελλάδας», ήταν τα λόγια του πρώην προέδρου του Eurogroup.

Ο κ. Dijsselbloem είπε ακόμα ότι στην… περιβόητη συνάντηση στη Ρίγα της Λετονίας οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης ήταν απογοητευμένοι με τον Γ. Βαρουφάκη, υιοθετώντας σκληρή στάση απέναντί του. 

«Η υπομονή των ανθρώπων είχε εξαντληθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Eπισήμανε ακόμα ότι τον Ιούλιο του 2015 το Grexit είχε πλησιάσει επικίνδυνα κοντά σε υλοποίηση. 

Σύμφωνα με τον Jeroen Dijsselbloem, «φθάσαμε σε μια κατάσταση όπου πολλές χώρες είπαν “φτάνει πια με αυτό, δεν έχουμε πλέον εμπιστοσύνη και χωρίς εμπιστοσύνη δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε τρίτο πακέτο διάσωσης».

Τέλος, παραδέχθηκε ότι ορισμένα μέτρα που χρειάστηκε να ληφθούν από την Ελλάδα ήταν «ακραία», αλλά πλέον οι συζητήσεις έχουν αναβαθμιστεί από το «σφίξιμο της ζώνης» στις μεταρρυθμίσεις.

Γ. Βαρουφάκης: Καλή σταδιοδρομία Jeroen στον ESM, υπό τον έτερο υπάλληλο Schaeuble

Άμεση ήταν η απάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη στην συνέντευξη του J. Dijsselbloem, χαρακτηρίζοντας (όπως και παλιότερα) τον πρώην πρόεδρο του Eurogroup «μαζορέτα» του Wolfgang Schaeuble.

«Ο αποχωρών (μετά την “απόλυσή” του από τους Ολλανδούς) υπάλληλος του κ. Σόιμπλε έδωσε εύσημα στις μαζορέτες του αφεντικού του για το πραξικόπημα εναντίον της Ελληνικής Άνοιξης. Καλή σταδιοδρομία Γερούν στον ESM, υπό τον έτερο υπάλληλο Σόιμπλε», έγραψε σε ανάρτησή του στο twitter ο πρώην ΥΠΟΙΚ.

liberal.gr

Πηγή

Share.